Ocena wybranych zakładów mięsnych w oparciu o niektóre wskaźniki finansowe i model dyskryminacyjny Hołdy

Main Article Content

Agnieszka Tyburcy
Maksymilian Jaworowski

Abstrakt
This paper presents assessment of selected middle-sized meat plants, basing on a set of financial ratios. These were: ROA, ROE, ROS, current ratio, quick ratio, total debt ratio and debt structure. It was difficult to develop a clear and objective evaluation of meat plants based on such combination of indexes. Therefore these enterprises were also evaluated using the Hołda’s model. Basing on this model, the possibility of enterprise failure could be predicted. Among four evaluated meat plants, only one was close to be bankruptcy in the assessed period.

Article Details

Jak cytować
Tyburcy, A., & Jaworowski, M. (2013). Ocena wybranych zakładów mięsnych w oparciu o niektóre wskaźniki finansowe i model dyskryminacyjny Hołdy. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (102), 87–98. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2013.102.18
Bibliografia

GĄSIORKIEWICZ L. 2011: Analiza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa, s. 123-124.

GRZENKOWICZ N., KOWALCZYK J., KUSAK A., PODGÓRSKI Z. 2007: Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa, s. 207, 237.

HOŁDA A. 2001, Prognozowanie bankructwa jednostki w warunkach polskiej gospodarki z wykorzystaniem funkcji dyskryminacyjnej ZH, Rachunkowość 5, s. 306.

JAWORSKI J. 2009: Pomiar i analiza przyczynowa płynności finansowej w polskim mikroprzedsiębiorstwie, Przegląd Organizacji 7-8, s. 49-50. (Crossref)

KISIELIŃSKA J., WASZKOWSKI A. (2010). Polskie modele do prognozowania bankructwa i ich weryfikacja. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (82). (Crossref)

KOPIŃSKI A. 2010: Finanse przedsiębiorstw, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław, s. 153-160.

KUKURBA M. 2010a: Magia liczb (2). Analiza płynności finansowej firmy, Personel i Zarządzanie 6, s. 68.

KUKURBA M. 2010b: Magia liczb (4). Analiza wypłacalności przedsiębiorstwa, Personel i Zarządzanie 8, s. 87.

LIBERTOWSKA A. 2010: Analiza finansowa a rodzaj działalności gospodarczej, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstw 6, s. 84-91.

PENC J. 2002: Wszechstronna ocena firmy, Przegląd Organizacji 9, s. 11-14. (Crossref)

RÓŻAŃSKI J. 2001: Ewolucja metod bankowej oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa w nowoczesnej gospodarce rynkowej, Przegląd Organizacji, 10, s. 31-34. (Crossref)

RYBICKI P. 2003: Sprawozdanie finansowe źródłem informacji o firmie, Warszawa Poltext, s. 105

SIERPIŃSKA M., JACHNA T. 2005: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, PWN Warszawa, s. 145, 161-168.

Sprawozdania finansowe analizowanych zakładów za lata 2006-2009.

STULICH R. 2003: Zarządzanie finansami w przemyśle mięsnym i drobiarskim, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa 8, s. 78.

ŚNIEŻEK E., WIATR M. 2010: Informacje o przepływach pieniężnych jako szczególny rodzaj informacji finansowej, Przegląd Organizacji 7-8, s. 56-60. (Crossref)

URBAN R. 2009: Głęboki dołek świński - źródła i skutki, Przemysł Spożywczy 3, s. 10.

URBAN R. 2010: Przetwórstwo mięsa, Rynek mięsa. Stan i perspektywy 38, s. 31.

USTAWA O SWOBODZIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ Z DNIA 2 LIPCA 2004. (DZ.U. 2004 NR 173, POZ. 1807).

ZIĘBA S. 2008: Rynek wieprzowiny w Polsce - część II, Gospodarka Mięsna 12, s. 24.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty