Conditions of bakery enterprises competitiveness

Main Article Content

Barbara Hadryjańska
Małgorzata Dolata


Keywords : competitiveness, baking enterprises, internal factors of competitiveness
Abstract
The aim of the article is identifying and presenting selected internal factors shaping the competitiveness of bakery enterprises, taking into account their size in terms of the employees number. The source material for the analysis was the data collected during the empirical study conducted in 2016 among 77 companies in the industry. The basic research tool was the questionnaire survey. Micro, small, medium and large enterprises have pointed to various factors that according them are most important for building competitiveness in their industry. The most prominent companies are micro and large enterprises. The greatest correspondence between the four groups of companies occurred in the case of factors related to production potential and potential in the product sphere. On the contrary, bakery companies were the least consistent in their opinion on the factors in the sale.

Article Details

How to Cite
Hadryjańska, B., & Dolata, M. (2017). Conditions of bakery enterprises competitiveness. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 51–64. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.25
References

ADAMKIEWICZ H.G., 1999: Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej, Wyższa Szkoła Morska w Gdyni, Gdynia.

ANDRZEJCZAK D., MIKINA A., RZEŹNIK B., WAJGNER M., 2010: Podstawy działalności handlowej, WSiP, Warszawa.

CZAJKOWSKA A., 2009: Konkurencyjność polskich małych i średnich przedsiębiorstw, [w:] S. Lachiewicz, M. Matejuk, (red.) Konkurencyjność jako determinanta rozwoju przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 66-77.

DOLATA M., HADRYJANSKA B., 2016: Wewnętrzne czynniki determinujące konkurencyjność przedsiębiorstw branży piekarniczej, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa 11, 74-84.

DZIKOWSKA M., GORYNIA M., 2012: Teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstwa - w kierunku koncepcji eklektycznej?, Gospodarka Narodowa 4 (248), 5-13.

DZIKOWSKA M., GORYNIA M., JANKOWSKA B., PIETRZYKOWSKI M., 2014: International Competitiveness of Polish Companies and the Perspective of Poland Joining the Euro Zone, Society and Economy 36, 95-117.

GORYNIA M., 2010: Konkurencyjność w ujęciu mikroekonomicznym, [w:] M. Gorynia, E. Łaźniewska (red.) Kompendium wiedzy o konkurencyjności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 78-79.

HADRYJANSKA B., 2015: Ekologizacja procesu produkcji a kształtowanie konkurencyjności w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleczarskiego, Wydawca Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Poznaniu.

HADYNSKI J. 2015: Regionalna konkurencyjność obszarów wiejskich, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

HAMEL G., PRAHALAD C., 1999: Przewaga konkurencyjna jutra, Business Press, Warszawa, 79-90.

KALETA A., 2000: Strategia konkurencyjna w przemyśle, Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, 20.

LIMANSKI A., 2011 : Rola innowacyjności w budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa w gospodarce opartej na wiedzy, Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 23, 135-147.

PIERŚCIONEK Z., 2002: Klasyfikacja źródeł przewagi konkurencyjnej [w:] K. Poznańska, A. Sosnowska (red.) Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw, Materiały i Prace Instytutu Funkcjonowania Gospodarki Narodowej 82, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 15-25.

PIERŚCIONEK Z., 2003: Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstw, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

PORTER M.E., 1980: Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors, The Free Press, New York.

SABONIENE A., MASTEIKIENE R., VENCKUVIENE V., 2014: Exogenous Factors of the Textile-related Low-tech Industries Competitiveness in Lithuania, Procedia - Social and Behavioral Sciencs 156, 298-303, DOI: 10.1016/j.sbspro.2014.11.192.

ŚWITALSKI W., 2005: Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.