Changes in Prices and Price Margins on the Markets of Main Food Products

Main Article Content

Jadwiga Seremak-Bulge

Abstract
An analysis of price changes at particular levels of main agri-food markets, namely cereal market, dairy market and meat market, implies that price shifts that occurred over the period of 2004–2011 were favourable for agriculture. Polish accession to the EU triggered increase in retail food prices. Despite considerable short-term fluctuation there were no substantial changes in the share of producers, processors and traders in retail prices of food. Price mechanism assured efficient price transmission between particular stages of food markets which after price shocks recovered to previous proportions of particular margins resulting from long-term equilibrium.

Article Details

How to Cite
Seremak-Bulge, J. (2012). Changes in Prices and Price Margins on the Markets of Main Food Products. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (100), 5–23. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.100.112
References

Daniłowska, A. (2006). Źródła, warunki i znaczenie kredytu towarowego dla gospodarstw indywidualnych. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 92(2), 82-90 (Crossref)

IERiGŻ-PIB 2005: Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005. Program Wieloletni 2005-2009, nr 21, Warszawa.

IERiGŻ-PIB 2006: Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen. Program Wieloletni 2005-2009, nr 38, Warszawa.

IERiGŻ-PIB 2007: Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen. Program Wieloletni 2005-2009, Warszawa.

REMBEZA J., SEREMAK-BULGE J. 2009: Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na proces transmisji cen w latach 1990-2008. Program Wieloletni 2005-2009, nr 131, Warszawa.

TOMEK W.G., ROBINSON K.L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych. PWN, Warszawa.

WELFE A. 2003: Ekonometria - metody i ich zastosowanie. PWE, Warszawa.

Zawojska, A. (2008). Uwarunkowania i kanały finansowania rolnictwa w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (65), 98–108. (Crossref)

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.