Main Article Content
Article Details
ALTMAN E.I.: Corporate financial distress. A complete guide to predicting, avoiding and dealing with bankruptcy, John Wiley & Sina, New York 1983.
BIEŃ W.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, Wydawnictwo DIFIN, Warszawa 2008.
CZEKAJ J., DRESER Z.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstw. Podstawy teorii. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2006.
GASZA R.: Związek między wynikami analizy typu Altmana a kształtowaniem się kursów akcji wybranych spółek giełdowych w Polsce. Rezultaty badań najstarszych spółek giełdowych w latach 1991-1995, Bank i Kredyt, nr 3, 1997.
HADASIK D.: Upadłość przedsiębiorstw w Polsce i metody jej prognozowania, Akademia Ekonomiczna, Poznań 1998.
HAMROL M., CZAJKA B., PIECHOCKI M.: Upadłość przedsiębiorstwa - model analizy dyskryminacyjnej. Przegląd Organizacji, nr 6, 2004. (Crossref)
HOŁDA A.: Prognozowanie bankructwa jednostki w warunkach gospodarki polskiej z wykorzystaniem funkcji dyskryminacyjnej Zh. Rachunkowość, nr 5, 2001.
KLIMCZAK K.: Wykorzystanie analizy dyskryminacyjnej do oceny sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa w Polsce. Forum Rachunkowości, nr 4, 2007.
MACIEJEWSKA J.: Rachunkowość finansowa. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2000.
MĄCZYŃSKA E. (red.): Bankructwa przedsiębiorstw. Wybrane aspekty instytucjonalne. SGH, Warszawa 2008.
Ustawa Prawo upadłościowe z 24.10.1934, DzU 91.118.512.
STASIEWSKI T.: Z-Score - indeks przewidywanego upadku przedsiębiorstwa. Rachunkowość, nr 12, 1996.
WASILEWSKI M.: Efektywność przedsiębiorstw rolniczych a poziom kapitału obrotowego. Zagadnienia Ekonomiki Rolnictwa, nr 1, 2007. (Crossref)
http://www.sands-trust.com Legault J.: CA-Score. A warning system for small business failures.
http://www.sands-trust.com Fulmer J., Moon J., Gavin J., Erwin T.: A Bankruptcy classification model for small firms.
http://www.sands-trust.com Sands E., Gordon E.: Business failure prediction and the efficient market hypothesis.
http://law.bepress. com/alea/14th/art32, Schwartz A.: 2004: A Normative Theory of Business Bankruptcy, Paper 32. Yale University.
http://www.coface.pl/CofacePortal/ShowBinary/BEA%20Repository/PL/pl_PL/documents/Inf_Pras_upadlosci_I_kwartal_2009_Coface - z dnia 08.09.2009.
Downloads
- Sławomir Juszczyk, The Scale and the Profitability of Milk Production , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 53 (2004)
- Sławomir Juszczyk, FISCAL PAYMENTS ON THE EXAMPLE OF THE COUNTY SELF-GOVERNMENT BUDGET , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 94 (2011)
- Sławomir Juszczyk, Maria Tymińska, Controlling of the material entities’ reserves – economical and organizational aspects , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 76 (2009)
- Sławomir Juszczyk, Michał Tymiński, Bicriterion concept of building an investment portfolio by dynamic programming methods , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 82 (2010)
- Sławomir Juszczyk, USING OPTIONS TO LIMIT THE EXCHANGE RATE RISK , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 65 (2008)
- Sławomir Juszczyk, Anetta Zielińska, COSTS OF SOCIAL BENEFITS DUE TO ACCIDENTS AT WORK , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 95 (2012)
- Sławomir Juszczyk, Rafał Balina, Volatility of wheat futures as a basis of constructing investment strategies , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 91 (2011)
- Sławomir Juszczyk, INNOVATION AND RATIONAL PRINCIPLE IN AGROBUSINESS , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 68 (2008)
- Sławomir Juszczyk, The region of preserved landscape around Sulejowski Basin - the opinions and chances for an employment in non-agricultural activities , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 37 (1999)
- Sławomir Juszczyk, The Organisation and Economical and Production Results in Milk Farms with Successors , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 54 (2004)