Formy i zakres współpracy mleczarni z dostawcami mleka
Main Article Content
Abstrakt
The main purpose of publication is to present the influence of dairy processing companies with different production scale and legal status, on dairy farms supplying them. The object of an analysis is three companies situated in Mazowieckie Region. Examined dairies during the period 2003–2005 significantly increased their milk purchase and processing volumes while decreased the number of suppliers. The main factor stimulating the farmers to increase the farm production scale and adjust to the agro-environmental requirements is the way of calculation the milk price by dairies. Analysed dairies additionally were providing the traineeships for farmers and supporting them by the low-charged loans
Article Details
Jak cytować
Parzonko, A. (2007). Formy i zakres współpracy mleczarni z dostawcami mleka. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (62), 119–129. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2007.62.9
Bibliografia
van den BAN A.W., HAWKINS H.S.: Doradztwo rolnicze, Kraków 1997.
MARTINEZ S., BERING K.: Vertical coordination of marketing systems; Agriculture Economic Report, USDA, April 2002.
Praca zbiorowa pod redakcją J. Seremak-Bulge: Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990, Warszawa 2005.
Woś A. 1998: Encyklopedia agrobiznesu, Warszawa.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Andrzej Parzonko, Rynek mleka w Chinach i Indiach a sytuacja w Europie , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 68 (2008)
- Andrzej Parzonko, Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 101 (2013)
- Andrzej Parzonko, Zmiany w produkcji mleka w Polsce i gospodarstwach ukierunkowanych na chów bydła mlecznego w latach 1990-2000 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 49 (2003)
- Andrzej Parzonko, Produkcyjność czynników produkcji w gospodarstwach wyspecjalizowanych w chowie bydła mlecznego , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 44 (2001)
- Andrzej Parzonko, Wyniki ekonomiczne gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka zróżnicowanych organizacją powierzchni paszowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)