Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako źródło informacji na temat żywności i żywienia

Main Article Content

Marta Gacparska
Mariusz Panczyk
Iwona Traczyk


Słowa kluczowe : EFSA, wiedza o EFSA, opinie, studenci
Abstrakt
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został stworzony przez Unię Europejską. Jego działalność jest niezależna od europejskich instytucji prawodawczych i wykonawczych (Komisji, Rady, Parlamentu) i państw członkowskich UE. Urząd został założony w 2002 r., aby stanowić źródło doradztwa naukowego i komunikacji w zakresie ryzyka związanego z łańcuchem żywnościowym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jest odpowiedzialny za ocenę ryzyka, a także ma obowiązek przekazywania swoich wyników badań naukowych do informacji publicznej. Wydaje opinie i porady naukowe, które stanowią podstawę europejskich polityk i prawodawstwa. Odgrywa również ważną rolę w gromadzeniu i analizowaniu danych, aby zapewnić, że europejska ocena ryzyka jest wspierana przez najbardziej wszechstronne, dostępne informacje naukowe. W związku z powyższym EFSA stanowi bogate źródło informacji dla obecnych i przyszłych specjalistów zdrowia publicznego oraz żywieniowców. Od 29 stycznia 2008 r., gdy został ustanowiony polski punkt koordynacyjny EFSA z siedzibą Warszawie, przekaz EFSA stał się potencjalnie bardziej osiągalny dla polskich konsumentów i przedsiębiorców. Celem badania była analiza wiedzy studentów (kierunków: zdrowie publiczne, dietetyka, żywienie człowieka i pokrewnych związanych z żywieniem człowieka) na temat celu i zakresu działalności EFSA oraz jego oceny jako potencjalnego źródła informacji. Badanie przeprowadzono z użyciem metody CAWI w okresie od czerwca do listopada 2017 r. w grupie studentów zdrowia publicznego (67 osób) i kierunków związanych z żywieniem (137 osób). W okresie badania 85% studentów zdrowia publicznego i 82% studentów kierunków związanych z żywieniem nie pracowało. Większość studentów zdrowia publicznego była na czwartym roku studiów. Nieco młodsi byli studenci kierunków związanych z żywieniem, wśród których przeważały osoby z trzeciego roku studiów. Wyniki badania przeanalizowane na podstawie konfi guracyjnej analizy częstotliwości wskazują, że 41% studentów zdrowia publicznego i 11% studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka nie znało pojęcia EFSA. Niezależnie od kierunku większość studentów twierdziła, że nie była zachęcana przez swoją uczelnię do korzystania z zasobów informacyjnych EFSA. Tylko 4% studentów zdrowia publicznego i 38% studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka przynajmniej raz korzystało z informacji publikowanych przez EFSA. Głównymi przyczynami niekorzystania z zasobów EFSA, zidentyfikowanymi wśród badanych respondentów, były brak wiedzy o urzędzie oraz niemożność korzystania z jego zasobów (według 62% badanych). Większą wiedzę o EFSA deklarowali studenci kierunków związanych z żywieniem człowieka. Częściej znali zakres działalności EFSA, byli zachęcani do korzystania z jego opracowań, wyrażali zainteresowanie śledzeniem polskiego fanpage urzędu. Wiedza studentów na temat EFSA oraz możliwości wykorzystania jego zasobów jest niewystarczająca. Zasadne jest włączenie do program nauczania na kierunku zdrowie publiczne i kierunkach pokrewnych z żywieniem człowieka zagadnień związanych z EFSA, aby lepiej zapoznać studentów z zasobami tego urzędu i wskazać im narzędzia i możliwości oferowane im w życiu akademickim i zawodowym.

Article Details

Jak cytować
Gacparska, M., Panczyk, M., & Traczyk, I. (2018). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako źródło informacji na temat żywności i żywienia. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (122), 95–106. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.122.17
Bibliografia

ALTIERI A., ROBINSON T., MENGELERS M., HAVELAAR A., LIEM D., SILANO V., BRONWAER S., 2011: EFSA 15th Scientific Colloquium: Emerging Risks in Food - from Identification to Communication, Trends in Food Science & Technology 22, 249-252.

BOELAERT F., AMORE G., Van der STEDE Y., HUGAS M., 2016: EU-Wide Monitoring of Biological Hazards along the Food Chain: Achievements, Challenges and EFSA Vision for the Future, Current Opinion in Food Science, 12, 52-62, DOI: 10.1016/j.cofs.2016.08.004

Council on Linkages between Academia and Public Health Practice, 2014: Core Public Health Competencies, http://www.phf.org/resourcestools/pages/core_public_health_competencies.aspx [accessed: 10.03.2017].

European Commission, 2000: White Paper on Food Safety on 12 January 2000 (COM/99/0719 final).

European Food Safety Authority - EFSA Portal, n.d.: About EFSA, http://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa [dostęp: 25.03.2018].

European Food Safety Authority - EFSA, 2012: Science Protecting Consumers from Field to Fork, DOI: 10.2805/2843

GOTTFIED J., SHEARER E., 2017: News Use Across Social media platforms, Pew Research Center.

HUGAS M., TSIGARIDA E., ROBINSON T., CALISTRI P., 2007: Risk assessment of biological hazards in the European Union, International Journal of Food Microbiology 120, 131-135.

MASIC I., MIOKOVIC M., MUHAMEDAGIC B., 2008: Evidence Based Medicine - New Approaches and Challenges, Acta Informatica Medica 16 (4), 219-225, DOI: 10.5455/aim.2008.16.219-225

Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems, New York 2012.

PRYBUTOK G., SHERRY R., 2015: Social Media The key to health information access fo 18-to-years-old college students, Computers, Informatics, Nursing 33 (4), 132-141, DOI: 10.1097/CIN.

Regulation 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety (OJ L 31 of 01.02.2002, pp. 1-24).

VANCE K., HOWE W., DELLAVALLE R.P., 2009: Social Internet Sites as a Source of Public Health Information, Dermatologic Clinics 27 (2), 133-136, DOI: 10.1016/j.det.2008.11.010

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.