Uwarunkowania wyboru wybranych produktów spożywczych w wielkomiejskich gospodarstwach domowych seniorów w Polsce

Main Article Content

Tomasz Zalega


Słowa kluczowe : konsumpcja, seniorzy, decyzje zakupowe, produkty żywnościowe
Abstrakt
Artykuł podejmuje problem konsumpcji produktów żywnościowych w gospodarstwach domowych seniorów. Podstawowym celem tekstu jest przeanalizowanie wydatków na żywność gospodarstw domowych seniorów, częstotliwości robienia zakupów oraz kluczowych czynników wpływających na decyzje osób starszych w tym zakresie. Podstawą analizy jest wywiad kwestionariuszowy przeprowadzony przez autora w latach 2014–2015 wśród osób w wieku 65+ w Polsce. Struktura artykułu jest następująca. Po syntetycznym omówieniu metodologii i założeń badania oraz charakterystyki próby badawczej, w ujęciu teoretycznym, naświetlono, w sposób bardzo ogólny, zagadnienie konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych osób starszych. W dalszej części tekstu skoncentrowano się na przeanalizowaniu spożycia żywności w badanych gospodarstwach seniorów, częstotliwości dokonywania zakupów, a następnie na kluczowych determinantach branych pod uwagę przez osoby w wieku 65+ przy podejmowaniu decyzji zakupu produktów żywnościowych.

Article Details

Jak cytować
Zalega, T. (2017). Uwarunkowania wyboru wybranych produktów spożywczych w wielkomiejskich gospodarstwach domowych seniorów w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 165–179. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.32
Bibliografia

ALDERFER C.P., 1972: Existence, Relatedness and Growth, Free Press, New York.

GUTKOWSKA K., OZIMEK I., LASKOWSKI W., 2001: Uwarunkowania konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych [Determinants of Consumption in Polish Households], Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warsaw.

MASLOW A.H., 1954: Motivation and Personality, Harper and Row, New York.

MAX-NEEF M.A., 1991: Human Scale Development. Conception, Application and Further Reflections, The Apex Press, New York - London.

MEULENBERG M.T.G., 2003: Consumer and Citizen. Meaning for the Market of Agricultural Products and Food Products, Tijdschrift voor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek van de Landbouw, 18 (1), 43-56.

McCLELLAN D.C., 1975: Power: The Inner Experience, Halstead, New York.

MINTEER B.A., CORLEY E.A., MANNING R.E., 2004: Environmental Ethics Beyond Principle? The Case for a Pragmatic Contextualism, Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 17 (2), 131-156.

TSAI A.C., LIOU J-C., CHANG M-C., 2006: Food Patterns that Correlate to Health and Nutrition Status in Elderly Taiwanese, Nutrition Research, 26 (2), 71-76.

VERMEIR I., VERBEKE W., 2004: Sustainable Food Consumption, Involvement, Certainly and Values: an Application of the Theory of Planned Behavior, Working Paper, Department of Agricultural Economics, Ghent University, Ghent.

VERMEIR I., VERBEKE W., 2006: Sustainable Food Consumption: Exploring the Consumer, "Attitude - Behavioral Intention " Gap, Journal of Agricultural and Environmental Ethics 19.

ZALEGA T., 2011: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych z osobami bezrobot-nymi na Mazowszu [Food Consumption in Masovian Households with Unemployed Members]. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (93), 119-135.

ZALEGA T., 2012: Konsumpcja. Determinanty, teorie, modele [Consumption. Determinants, Theories and Models], PWE, Warsaw.

ZALEGA T., 2013: Spożycie produktów żywnościowych w wielkomiejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu finansowo-ekonomicznego [The Consumption ofFoodstuffs of Large-city Households in Poland During Financial and Economic Crisis], Problemy Zarządzania 11, 1 (40), 1, 68-87.

ZALEGA T., 2016: Segment osób w wieku 65+ w Polsce. Jakość życia, konsumpcja, zachowania konsumenckie [People Aged 65+ in Poland. Quality of Life, Consumption, Consumer Behaviour], Wydawnictwo Naukowe WZ UW, Warsaw.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.