Innowacyjność technologiczna przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego

Main Article Content

Mirosław Wasilewski
Anna Wasilewska


Słowa kluczowe : Przemysł rolno-spożywczy, Badania empiryczne, Innowacyjność przedsiębiorstw, Nowe technologie
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono cele i kierunki działania innowacyjnego w zakresie nowych lub ulepszonych produktów lub procesów w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych. W większości przedsiębiorstw wprowadzono istotne innowacje w zakresie doskonalenia produktów i procesów. Dotyczyło to głównie tych podmiotów, które prowadziły działalność produkcyjno-usługową. Zasadniczym celem działalności innowacyjnej przedsiębiorstw było poszerzanie oferty i podnoszenie jakości towarów i usług. Założone cele zostały w największym stopniu zrealizowane w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, natomiast w przedsiębiorstwach prowadzących działalność produkcyjno-handlową cele te były realizowane w mniejszym stopniu. W badanych przedsiębiorstwach wykazano stosunkowo duże zróżnicowanie postawionych celów w zakresie działalności innowacyjnej. W branży mleczarskiej i mięsnej firmy zaobserwowały stosunkowo podobne odpowiedzi dotyczące celów związanych z innowacyjnością produktów i procesów. Różnice te dotyczą głównie aspektów zmniejszania jednostkowych kosztów pracy i zwiększania jakości towarów. (tłumaczenie)

Article Details

Jak cytować
Wasilewski, M., & Wasilewska, A. (2012). Innowacyjność technologiczna przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (99), 473–485. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.99.108
Bibliografia

DRUCKER P.F.: Dyscyplina w podejściu do innowacji. Harvard Business Review Polska, 2004.

KOTLER P.: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Gebethner i Ska, Warszawa 1994.

MARCINIAK S.: Innowacyjność i konkurencyjność gospodarki. Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2010.

PODRĘCZNIK OSLO: Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. OECD/Eurostat 2005 (Internet, portal MNiSW), Warszawa 2012.

Roczniki statystyczne przemysłu za lata 2000-2010, GUS.

TABOR J.: Innowacyjność technologiczna małych i średnich przedsiębiorstw w warunkach konkurencji firm zagranicznych. Strychalska-Rudzewicz A. (red.), Innowacje i jakość jako czynniki konkurencyjności przedsiębiorstwa. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn 2007.

WICKI L.: Efekty upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
<< < 1 2 3 4 5