Przygotowanie audytu systemu HACCP na przykładzie wybranej restauracji

Main Article Content

Agnieszka Rola-Jarzębowska

Abstrakt
The article describes the phase of the audit of the HACCP system, together with Good Manufacturing Practice and Good Hygiene Practice, as well as highlighted the importance of verification of systems to ensure food safety for the quality of the health-produced food products in restaurants. Presenting the phase of preparation for internal audit of the HACCP system for restaurants, identifying the areas to which the auditor should read and consider before proceeding to the verification process, on-site catering. The proper preparation of the audit allows for quick and efficient conduct of the process, and above all to prevent the omission of material misstatement.

Article Details

Jak cytować
Rola-Jarzębowska, A. (2010). Przygotowanie audytu systemu HACCP na przykładzie wybranej restauracji. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (84), 111–121. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2010.84.68
Bibliografia

ASSESSMENT CRITERIA HACCP, 1998: Criteria for the Assessment of an Operational HACCP - system Compiled by the Dutch National Board of Experts HACCP. www.bsi-global.com; 21.10.2007.

DZWOLAK W., ZIAJKA K., KROLL J., 1999: Dobra Praktyka Produkcyjna GMP w produkcji żywności. Studio 108, Olsztyn.

MERICAN A., 2000: The role of government agencies in assessing HACCP - the Malaysian procedure. Food Control, nr 11. (Crossref)

OWCZAREK L. (red.), 2002: HACCP i higiena żywności. WEKA Wydawnictwo Informacji Zawodowej.

PARYSIEWICZ W., DRABIK G., 2004: Przewodnik ISO 9000. Materiały informacyjne nt. wdrażania systemu zarządzania jakością wg norm ISO serii 9000:2000. Główny Instytut Górnictwa, Katowice.

PN-EN 28402:1993. Jakość - Terminologia.

SPERBER W.H., 1998: Auditing and verification of food safety and HACCP. Food Control, t. 9, 2-3. (Crossref)

WIŚNIEWSKA M., 2000: Normy ISO serii 9000 oraz metod HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk.

WIŚNIEWSKA M., MALINOWSKA E., 2003: Audytowanie w systemie HACCP. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 3/4.

ZADERNOWSKI M.R. (red.), 2004: Audyt wewnętrzny GMP, GHP, HACCP. Poradnik praktyczny. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk.

ZIAJKA S., DZWOLAK W., 2000: Praktyczny audyt systemu HACCP, Studio 108, Olsztyn.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty