Koncentracja produkcji mleka w Polsce

Main Article Content

Dorota Komorowska

Abstrakt
Preparing to the accession to the European Union and accession itself intensified modernization processes of domestic dairy in Poland. An increase of quality requirements with respect to the product forced an acceleration of the concentration process of the milk cattle raising and decreasing of the number of small cattle herds, what contributed to the improvement of efficiency and improvement of produced milk quality

Article Details

Jak cytować
Komorowska, D. (2006). Koncentracja produkcji mleka w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (61), 159–167. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2006.61.70
Bibliografia

KRYCHOWSKI T., Tendencje w hodowli bydła mlecznego w Europie Zachodniej - perspektywa najbliższego 10-lecia, Przegląd Hodowlany PTZ, nr 5, Warszawa 2006.

Raport z wyników Powszechnego Spisu Rolnego 2002, GUS, Warszawa 2003.

Rynek mleka. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, nr 31, Warszawa 2006.

SEREMAK-BULGE J. (red.), Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany w jego funkcjonowaniu w latach 1990-2005, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005.

SEREMAK-BULGE J., Kondycja polskiego mleczarstwa osiem miesięcy po akcesji Polski do Unii Europejskiej, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005.

SEREMAK-BULGE J., Polska wieś w Europie. Przetwórstwo mleka, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005.

SARNECKI J., Przetwórstwo i rynek mleka w Polsce w ujęciu przestrzennym, IERiGŻ, Warszawa 2004.

ŚWIETLIK K., Wpływ akcesji do UE na ceny żywności w Polsce, IERiGŻ, Warszawa 2004.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.