Efektywność ekologicznych gospodarstw sadowniczych w porównaniu do konwencjonalnych

Main Article Content

Dorota Komorowska


Słowa kluczowe : rolnictwo ekologiczne, efektywność gospodarstw rolnych
Abstrakt
Celem opracowania jest ocena efektywności gospodarowania zasobami produkcyjnymi w sadowniczych gospodarstwach ekologicznych na tle konwencjonalnych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki badanych gospodarstw wskazują na niższy poziom produktywności zasobów ziemi w gospodarstwach ekologicznych, co wynikało z mniejszej wydajności produkcji ekologicznej. Produktywność zasobów kapitałowych ukształtowała się na zbliżonym poziomie w obu grupach gospodarstw, ekonomiczna wydajność pracy była natomiast większa w gospodarstwach ekologicznych, ponieważ były one większe od konwencjonalnych. Gospodarstwa ekologiczne uzyskały wyższy poziom wyników ekonomicznych niż konwencjonalne, co warunkowały lepsze wyniki produkcyjne przy małych kosztach produkcji gospodarstw ekologicznych. Z tego powodu dochodowość zasobów ziemi, wydatkowanej pracy i zaangażowanego kapitału w procesy produkcyjne badanych gospodarstw sadowniczych była większa w gospodarstwach ekologicznych.

Article Details

Jak cytować
Komorowska, D. (2016). Efektywność ekologicznych gospodarstw sadowniczych w porównaniu do konwencjonalnych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (115), 91–99. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.115.34
Bibliografia

GORAJ L., MAŃKO S., 2009: Rachunkowość i analiza ekonomiczna w indywidualnym gospodarstwie rolnym, Centrum Doradztwa i Informacji Difin, Warszawa.

KOMOROWSKA D., 2014: Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie, Roczniki Naukowe SERiA 16 (6), 254-262.

KUŚ J., KOPIŃSKI J., MADEJ A., STALENGA J., 2005: Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy (woj. kujawsko-pomorskie), [w:] Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych oraz wybrane aspekty funkcjonowania rynku żywności ekologicznej, Raport naukowy, IUNG Puławy, s. 26-39.

NACHTMAN G., 2010: Dochodowość i opłacalność produkcji w gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w uprawach polowych na podstawie danych Polskiego FADN, [w:] A. Harasim (red.), Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB 26, 63-79.

STALENGA J., 2010: Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy, [w:] A. Harasim (red.), Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB 26, 37-50.

TYBURSKI J., ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

WILLER H., LERNOUD J., SCHAACK D., 2013: The European Market for Organic Food 2011, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i Foundation Ecology and Agricultural Information Company (AMI), Bonn, Germany.

The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Bonn, Germany 2015.

ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2011: Bezpieczeństwo żywności jako czynnik determinujący zachowania konsumentów na rynku żywności, Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (3), 621-624.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.