Efficiency of organic and conventional fruit farms

Main Article Content

Dorota Komorowska


Keywords : organic farming, efficiency of farms
Abstract
The aim of the study is to evaluate the efficiency of production factors in organic and conventional fruit farms. The results suggest lower level of productivity of land resources on organic farms, which resulted from lower productivity of organic production. The productivity of capital presented similar levels in both groups of households, while the productivity of the labor force was greater in organic farms, because they were bigger than conventional ones. Organic farms were characterised by better economic results than conventional ones, as a result of better production results accompanied by lower production costs of organic farms. Therefore, in the surveyed households, the profitability of land, labor and capital used in the production processes was higher in organic farms.

Article Details

How to Cite
Komorowska, D. (2016). Efficiency of organic and conventional fruit farms. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (115), 91–99. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.115.34
References

GORAJ L., MAŃKO S., 2009: Rachunkowość i analiza ekonomiczna w indywidualnym gospodarstwie rolnym, Centrum Doradztwa i Informacji Difin, Warszawa.

KOMOROWSKA D., 2014: Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie, Roczniki Naukowe SERiA 16 (6), 254-262.

KUŚ J., KOPIŃSKI J., MADEJ A., STALENGA J., 2005: Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy (woj. kujawsko-pomorskie), [w:] Kompleksowa ocena gospodarstw ekologicznych oraz wybrane aspekty funkcjonowania rynku żywności ekologicznej, Raport naukowy, IUNG Puławy, s. 26-39.

NACHTMAN G., 2010: Dochodowość i opłacalność produkcji w gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w uprawach polowych na podstawie danych Polskiego FADN, [w:] A. Harasim (red.), Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB 26, 63-79.

STALENGA J., 2010: Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy, [w:] A. Harasim (red.), Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB 26, 37-50.

TYBURSKI J., ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

WILLER H., LERNOUD J., SCHAACK D., 2013: The European Market for Organic Food 2011, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i Foundation Ecology and Agricultural Information Company (AMI), Bonn, Germany.

The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Bonn, Germany 2015.

ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2011: Bezpieczeństwo żywności jako czynnik determinujący zachowania konsumentów na rynku żywności, Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (3), 621-624.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.