Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym

Main Article Content

Jakub Kraciuk

Abstrakt
An important feature of development of food industry in the last years is a growing share of production in big industrial plants. It happens so mainly, because of the concentrations processes that have place in the food industry. The biggest concentrations have been taking place in meat, milk and cereals processing industry. A major role in this industry plays transnational corporations which take control over the Polish firms. Acquisitions by foreign investors have had various influences on the overtaken firms. Research results indicate that decreasing profitability and net income per employee was an effect of acquisitions in the majority of the overtaken firms. It shows that western investors have had other priorities than increase of profitability and efficiency of operations

Article Details

Jak cytować
Kraciuk, J. (2007). Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (63), 49–59. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2007.63.15
Bibliografia

CZERWONKA L., PANKAU E., 2005: Zastosowanie wskaźników koncentracji rynku do oceny koncentracji kapitału w gospodarce światowej. [w:] Kopycińska D., Funkcjonowanie gospodarki polskiej w warunkach integracji i globalizacji, Katedra Mikroekonomii US, Szczecin.

FUKUYAMA F., 1997: Zaufanie. Kapitał społeczny a droga do dobrobytu, PWN, Warszawa-Wrocław.

GLAIS M., 1998: Competition Policy. [w:] Arena R., Longhi Ch. (red.), Markets and Organization, Springer, Berlin. (Crossref)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_spo%C5%BCywczy

JURCZYK Z., 2007: Cele polityki antymonopolowej w teorii i praktyce. [w:] Banasiński C., Stawicki E., Konkurencja w gospodarce współczesnej, UOKiK, Warszawa.

LEWICKA-STRZAŁECKA A., Granice konkurencji w biznesie, www.cebi.pl/texty/granice%20konkurencji%20w%20biznesie.doc

MANIAK G., 2005: Konkurencja i konkurencyjność w badaniach współczesnej ekonomii, [w:] Kopycińska D., (red.), Teoretyczne aspekty gospodarowania, Katedra Mikroekonomii US, Szczecin.

PANKAU E.: Wezwania dla polityki konkurencji w gospodarce globalnej, http://konferencja.edu.pl/ref8/pdf/pl/Pankau-Gdansk.pdf - Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2006.

STAWICKI E., 2007: Konkurencja w gospodarce współczesnej, UOKiK, Warszawa.

STIGLER G.J., 1968: The Organization of Industry, Richard D. Irvin, Homewood, Illinois.

Strategia rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2005.

URBAN R.: Polski przemysł spożywczy w Unii Europejskiej - konkurencyjność i szanse rozwojowe, www.inr.edu.pl/aktu/konfer/Warsztaty/10/sesjanauk/referatyucz/urban.pdf

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.