Main Article Content
W artykule przedstawiono strategie stosowane przez korporacje międzynarodowe, mające na celu maksymalizację przychodów lub minimalizację kosztów, wśród których wymieniono tworzenie przedsiębiorstw typu offshore w tzw. „rajach podatkowych” oraz stosowanie cen transferowych. W artykule przedstawiono także możliwe sposoby regulacji cen transferowych przez państwowe organy podatkowe oraz politykę OECD wobec „rajów podatkowych”.
Article Details
BANAŚ P., "Offshore", http://www.offcen.pl/main.html
DĘBIEC A., "Ceny transferowe - jak prawidłowo dokumentować transakcje, aby zminimalizować ryzyko podatkowe", http://www.finanse.info.pl/artykuly/artykul_503.htm
JAKUBOWSKA A., "Przedsięwzięcia offshore w aspekcie globalizacji gospodarki", Politechnika Koszalińska, www.instytut.info/referaty/Jakubowska.pdf
KABALSKI P., "Ceny transferowe-wybrane problemy", http://www.leszczynski.biz.pl/lex/ceny/transferowe.htm
KABALSKI P., "Rachunkowość w zarządzaniu cenami transferowymi", ODDK, Gdańsk 2001.
LEWANDOWSKI M., (red.), "Fuzje i przejęcia w Polsce na tle tendencji światowych" WIG Press, Warszawa 2001
MICHALSKI A., "Miliardy na Jersey".
PIKLIKIEWICZ M. (red.), "Międzynarodowe stosunki gospodarcze na przełomie wieków", Difin, Warszawa 2001.
ZORSKA A. (red.), "Korporacje międzynarodowe w Polsce. Wyzwania w dobie globalizacji i regionalizacji", Difin, Warszawa 2002.
Downloads
- Jakub Kraciuk, Korporacje transnarodowe a zjawisko luki technologicznej w krajach rozwijających się , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 61 (2006)
- Jakub Kraciuk, Bezpieczeństwo żywnościowe Polski na tle wybranych krajów Europy Wschodniej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 121 (2018)
- Elżbieta Kacperska, Jakub Kraciuk, Procesy koncentracji w polskim sektorze bankowym , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 54 (2004)
- Jakub Kraciuk, Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 63 (2007)