Bezpieczeństwo żywnościowe Polski na tle wybranych krajów Europy Wschodniej

Main Article Content

Jakub Kraciuk


Słowa kluczowe : bezpieczeństwo żywnościowe, kraje Europy Wschodniej
Abstrakt
Celem artykułu jest ukazanie stanu bezpieczeństwa żywnościowego Polski oraz trzech krajów Europy Wschodniej sąsiadujących z naszym krajem: Białorusi, Rosji i Ukrainy. Analizowane kraje różnią się między sobą zarówno pod względem wielkości posiadanego potencjału gospodarczego, wielkości samych gospodarek, jak i poziomem ich rozwoju. Gospodarki poszczególnych krajów charakteryzuje też określona specyfika. W pierwszej części opracowania ukazano podstawy teoretyczne analizy bezpieczeństwa żywnościowego jako elementu bezpieczeństwa ekonomicznego. W następnej części dokonano charakterystyki analizowanych krajów, ukazując ich specyfikę oraz główne determinanty rozwoju. W części analitycznej przedstawiono stan bezpieczeństwa żywnościowego analizowanych krajów, wykorzystując Global Food Security Index, który został opracowany na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit. Ukazano trzy składowe indeksu bezpieczeństwa żywnościowego, jakimi są: dostępność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Biorąc pod uwagę niektóre determinanty składowych bezpieczeństwa żywnościowego, podjęto próbę oceny wpływu rozwoju gospodarczego poszczególnych krajów na ich bezpieczeństwo żywnościowe.

Article Details

Jak cytować
Kraciuk, J. (2018). Bezpieczeństwo żywnościowe Polski na tle wybranych krajów Europy Wschodniej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (121), 41–53. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.121.3
Bibliografia

FREJTAG-MIKA E., KOŁODZIEJAK Z., PUTKIEWICZ W., 1996: Bezpieczeństwo ekonomiczne we współczesnym świecie, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.

GULBICKA B., 2009: Problem wyżywienia w krajach rozwijających się, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

JÓŹWIK B., 2016: Transformacja i rozwój gospodarczy w państwach Europy Środkowej i Wschodniej, Rocznik Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej 14 (5), 49-66.

JÓŹWIK B., STĘPNIEWSKI T., 2016: Transformacja, integracja i kryzysy w Europie Środkowej i Wschodniej, Rocznik Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej 14 (5), 11-21.

KAZIMIERCZAK D., 2014: Bezpieczeństwo w rzeczywistości ponowoczesnej, Rocznik Bezpieczeństwa Międzynarodowego 8 (2), 96-109.

KRACIUK J., 2016: Bezpieczeństwo żywnościowe w procesie globalizacji sektora rolnego, Journal of Modern Science 1 (28), 251-262.

KRACIUK J., 2017: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów Unii Europejskiej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (3), 150-155.

KSIĘŻOPOLSKI K.M., 2011: Bezpieczeństwo ekonomiczne, Elipsa, Warszawa.

LERNER D., 1964: A Dictionary of the Social Sciences, London.

MARCZUK K.P., 2009: Bezpieczeństwo wewnętrzne w poszerzonej agendzie studiów nad bezpieczeństwem (Szkoła Kopenhaska i Human Security), [w:] S. Sułowski, M. Brzeziński (red.), Bezpieczeństwo wewnętrzne państwa. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo Elipsa, Warszawa, 66-78.

MICHALCZYK J., 2012: Bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu globalizacji, Ekonomia/Economics 1 (18), 9-23.

PERCZYŃSKI M., 1990: Globalne uwarunkowania bezpieczeństwa ekonomicznego, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa.

PIETERS H., VANDEPLAS A., GUARISO A., FRANCKEN N., SARRIS A., SWINNEN J., GERBER N., von BRAUN J., TORERO M., 2012: Perspectives on Relevant Concepts Related to Food and Nutrition Security, Foodsecure Project, Working Paper 1.

SAPA A., 2010: Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach rozwijających się, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 3, 231-244.

SEKŚCIŃSKI A., 2013: Bezpieczeństwo wewnętrzne w ujęciu teoretycznym. Geneza i współczesne rozumienie w naukach politycznych, Kwartalnik Naukowy OAP UW e-Politikon 6, 42-79.

The United Nations, UN, 1994: Development Program, Human Development Report, http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr1994/ [dostęp: 20.11.2017].

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.