Food security in the selected countries of Eastern Europe

Main Article Content

Jakub Kraciuk


Keywords : food security, Eastern Europe countries
Abstract
The aim of the article is to present the state of food security in Poland and the three neighbouring Eastern European countries: Russia, Belarus and Ukraine. The analysed countries differ in terms of the size of their economic potential, the size of the economies, and the level of their development. The economy of each country is also marked by specific characteristics. In the first part, the paper presents the theoretical basis of food security as an element of economic security. In the next part, the characteristics of the analysed countries are presented showing their specificity and main determinants of development. The empirical part describes the state of food security in the examined countries using the Global Food Security Index, which was developed at the request of DuPont by the Economist Intelligence Unit. Three components of the food safety index are presented: price availability, access to food as well as food quality and safety. Considering some determinants of food safety components, an attempt was made to assess the impact of economic development of individual countries on their food security

Article Details

How to Cite
Kraciuk, J. (2018). Food security in the selected countries of Eastern Europe. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (121), 41–53. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.121.3
References

FREJTAG-MIKA E., KOŁODZIEJAK Z., PUTKIEWICZ W., 1996: Bezpieczeństwo ekonomiczne we współczesnym świecie, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.

GULBICKA B., 2009: Problem wyżywienia w krajach rozwijających się, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

JÓŹWIK B., 2016: Transformacja i rozwój gospodarczy w państwach Europy Środkowej i Wschodniej, Rocznik Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej 14 (5), 49-66.

JÓŹWIK B., STĘPNIEWSKI T., 2016: Transformacja, integracja i kryzysy w Europie Środkowej i Wschodniej, Rocznik Instytutu Europy Środkowo-Wschodniej 14 (5), 11-21.

KAZIMIERCZAK D., 2014: Bezpieczeństwo w rzeczywistości ponowoczesnej, Rocznik Bezpieczeństwa Międzynarodowego 8 (2), 96-109.

KRACIUK J., 2016: Bezpieczeństwo żywnościowe w procesie globalizacji sektora rolnego, Journal of Modern Science 1 (28), 251-262.

KRACIUK J., 2017: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów Unii Europejskiej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (3), 150-155.

KSIĘŻOPOLSKI K.M., 2011: Bezpieczeństwo ekonomiczne, Elipsa, Warszawa.

LERNER D., 1964: A Dictionary of the Social Sciences, London.

MARCZUK K.P., 2009: Bezpieczeństwo wewnętrzne w poszerzonej agendzie studiów nad bezpieczeństwem (Szkoła Kopenhaska i Human Security), [w:] S. Sułowski, M. Brzeziński (red.), Bezpieczeństwo wewnętrzne państwa. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo Elipsa, Warszawa, 66-78.

MICHALCZYK J., 2012: Bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu globalizacji, Ekonomia/Economics 1 (18), 9-23.

PERCZYŃSKI M., 1990: Globalne uwarunkowania bezpieczeństwa ekonomicznego, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa.

PIETERS H., VANDEPLAS A., GUARISO A., FRANCKEN N., SARRIS A., SWINNEN J., GERBER N., von BRAUN J., TORERO M., 2012: Perspectives on Relevant Concepts Related to Food and Nutrition Security, Foodsecure Project, Working Paper 1.

SAPA A., 2010: Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach rozwijających się, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 3, 231-244.

SEKŚCIŃSKI A., 2013: Bezpieczeństwo wewnętrzne w ujęciu teoretycznym. Geneza i współczesne rozumienie w naukach politycznych, Kwartalnik Naukowy OAP UW e-Politikon 6, 42-79.

The United Nations, UN, 1994: Development Program, Human Development Report, http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr1994/ [dostęp: 20.11.2017].

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.