Uwarunkowania rozwoju produkcji owczarskiej w Polsce

Main Article Content

Tomasz Rokicki

Abstrakt
In the paper factors of sheep production development in Poland was presented. In 1986 year were around 5 million sheep. Price of wool and lamb meat grew. Economic situation on sheep producer were very good. Crisis has caused decrease price and demand of wool in Poland. Sheep population has decreased in 2001 year to 331 thousands. Sheep production development in XXI century is depended from economic factors (price of sheep meat and government support). Other factors (reproduction indices, number of lamb born, producer’s group, sheep breed) have minor impact. Sheep meat promotion in Poland can cause growth economic results and sheep population

Article Details

Jak cytować
Rokicki, T. (2008). Uwarunkowania rozwoju produkcji owczarskiej w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (67), 109–116. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.67.73
Bibliografia

Album. Owce w Polsce. Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, Warszawa 1986, s. 9-13.

BERDYCHOWSKA G., NIEMCZYK J., SZKLARSKI L. T.: Uwarunkowania i perspektywy rozwoju owczarstwa po akcesji do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem stanu i sytuacji tego sektora na Mazowszu, Biuletyn owczarski Polskiego Związku Owczarskiego, Warszawa 2004, s. 4-5.

BORYS B.: Unowocześnienie technologii produkcji owczarskiej jako czynnik wzrostu pogłowia oraz rozwoju rynku produktów owczych [w:] Technologie produkcji owczarskiej. Polskie Towarzystwo Zootechniczne, Warszawa 2006, s. 15-17.

Hodowla i chów owiec. pod red. Niżnikowski R. Wydawnictwo SGGW., Warszawa 2003, s. 5.

Hodowla owiec. pod red. Wójcikowska-Soroczyńska M. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa 1998, s. 16-17.

Hodowla owiec i kóz w Polsce w 2004 roku, Polski Związek Owczarski, Warszawa 2005, s. 18-24.

KLEPACKI B., ROKICKI T.: Determinanty rozwoju krajowej produkcji owczarskiej w opinii producentów [w:] Konsument i firma w dobie internetu. Wydział Nauk Ekonomicznych UW-M, Olsztyn 2006 a, s. 53-56.

KLEPACKI B., ROKICKI T.: Prowadzenie efektywnych gospodarstw owczarskich po przystąpieniu Polski do UE [w:] Technologie produkcji owczarskiej. Polskie Towarzystwo Zootechniczne, Warszawa 2006 b, s. 53-62.

NIŻNIKOWSKI R.: Chów owiec. Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, Warszawa 1994, s. 4-8.

Poradnik dla rolników - producentów jagniąt rzeźnych. pod red. Niżnikowski R. Wydawca TWIGGER Conferences Ltd., Warszawa 2003, s. 7.

Poradnik producenta jagniąt rzeźnych. pod red. Niżnikowski R. Wydawca TWIGGER Conferences Ltd., Warszawa 2005, s. 7-8, 151-160.

ROKICKI T.: Kształtowanie się cen skupy i zbytu jagnięciny w Polsce, Gospodarka Mięsna, Nr 9'06.Wydawnictwo Sigma Not, Warszawa 2006, s. 28-29.

Rynek mięsa: stan i perspektywy, Nr 33, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Agencja Rynku Rolnego, Warszawa 2007, s. 26-27.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.