Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce

Main Article Content

Tomasz Rokicki


Słowa kluczowe : produkcja owczarska, sytuacja ekonomiczna, integracja europejska
Abstrakt
Dla produkcji owczarskiej najlepszym okresem były lata 80. XX wieku. Drastyczny spadek cen wełny spowodował przestawienie się gospodarstw owczarskich na produkcję żywca rzeźnego. W rezultacie pogarszającej się opłacalności na rynku pozostało niewiele gospodarstw. W momencie akcesji Polski do UE pogłowie owiec liczyło tylko 311 tys. sztuk. Wraz z integracją Polska musiała zmienić zasady wsparcia m.in. produkcji owczarskiej. Nowe zasady miały wpływ na opłacalność produkcji i pogłowie owiec. W artykule autor przedstawił zmiany, które zaszły w sposobie wsparcia produkcji owczarskiej w pierwszych latach członkostwa oraz ich wpływ na sytuację ekonomiczną gospodarstw owczarskich.

Article Details

Jak cytować
Rokicki, T. (2015). Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (111), 123–130. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.39
Bibliografia

ALEKSANDER E., 1999: Wełna na rynku głównych producentów w sezonie 1997/1998, Zeszyty Naukowe Wydziału Zootechniki. SGGW w Warszawie, s. 162-170.

BERDYCHOWSKA G., NIEMCZYK J., SZKLARSKI L.T., 2004: Uwarunkowania i perspektywy rozwoju owczarstwa po akcesji do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem stanu i sytuacji tego sektora na Mazowszu, Biuletyn owczarski Polskiego Związku Owczarskiego, Warszawa, s. 4-5.

CZYŻEWSKI A., KUŁYK P., 2006: System wsparcia rolnictwa w UE i krajach o zróżnicowanym poziomie rozwoju gospodarczego, Problemy Rolnictwa Światowego, s. 133-142.

CZYŻEWSKI A., KUŁYK P., 2010: Fakty i mity wokół rolnictwa w świetle badań empirycznych, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10, z. 1, s. 41-50.

GORAJ L., 2005: Ekonomiczno-rynkowe uwarunkowania przekształceń w sektorze indywidualnych gospodarstw rolnych, Wieś i Rolnictwo 4, s. 34.

Hodowla i chów owiec, red. nauk. R. Niżnikowski, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003, s. 5.

Hodowla, chów i użytkowanie owiec: red. nauk. R. Niżnikowski, Wydawnictwo Wieś Jutra, Warszawa 2011, s. 12-13.

JÓZWIAK W., 2008: Możliwości inwestycyjne polskich gospodarstw rolnych na obszarach OSN, Woda - Środowisko - Obszary Wiejskie 8, s. 51-60.

KLEPACKI B., ROKICKI T., 2005: Na zdrowie. Farmer, 3, s. 14.

KOMOROWSKA D., 2002: Ekonomika produkcji owczarskiej w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, t. IV, z. 4, s. 85-89.

KOWALSKI A., 2009: Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, Biuletyn Informacyjny IERiGŻ-PIB, 5-6, s. 129.

NIŻNIKOWSKI R., 1994: Chów owiec, PWRiL, Warszawa, s. 4.

NIŻNIKOWSKI R., 1996: Przydomowy chów owiec, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa, s. 8.

POCZTA W., HARDT Ł., 2005: Skutki integracji Polski z UE dla rolnictwa i obszarów wiejskich - próba oceny. Polska w Unii Europejskiej - doświadczenia pierwszego roku członkostwa, UKIE, Warszawa, s. 115-166.

POCZTA W., SIEMINSKI P., 2009: Sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych w warunkach WPR UE- próba prognozy do 2013 roku, Journal of Agribusiness and Rural Development 3, s. 173-185.

Poradnik producenta jagniąt rzeźnych, red. nauk. R. Niżnikowski, TWIGGER, Warszawa 2005, s. 7.

PROKOPOWICZ J., JANKOWSKA-HUFLEJT H., 2009: Ocena ekonomiczna gospodarstw ekologicznych badanych w latach 2004-2008, z uwzględnieniem subwencji UE, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 54(4), s. 55-61.

ROKICKI T., 2004: Produkcja owczarska jako źródło dochodów rolników, Wieś Jutra 7, s. 9-11.

ROKICKI T., 2006: Wartość mięsa jagnięcego, Gospodarka Mięsna 7, s. 14-15.

ROKICKI T., 2007: Wpływ zmiany cen żywca jagnięcego na opłacalność produkcji owczarskiej, Roczniki Naukowe SERiA t. IX, z. 1, s. 411-416.

WAWRZYNIAK Ł., POCYTA A., CZYŻEWSKI A., 2006: Interesy europejskiego rolnictwa w świetle globalnych uwarunkowań polityki gospodarczej, Ekonomista, 3, s. 347-369.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.