Marketingowe determinanty wprowadzania na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego

Main Article Content

Hanna Górska-Warsewicz
Monika Świątkowska


Słowa kluczowe : rozwój nowych produktów, uwarunkowania marketingowe, promocja, marka
Abstrakt
Celem opracowania była analiza wybranych uwarunkowań marketingowych determinujących wprowadzanie na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego, ze szczególnym uwzględnieniem działań promocyjnych i marki. Badania empiryczne w postaci wywiadów telefonicznych ze wspomaganiem komputerowym zrealizowano w ramach projektu POIG.01-14- -041/12 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Próbę badawczą stanowiło 200 przedsiębiorstw dobranych według kryterium wielkości przedsiębiorstw. Zastosowano następującą strukturę przedsiębiorstw: mikroprzedsiębiorcy 20%, mali przedsiębiorcy 30%, średni przedsiębiorcy 30% i duże przedsiębiorstwa 20%. W niniejszym opracowaniu wykorzystano część wyników w zakresie marketingowych uwarunkowań wprowadzania nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego. Wprowadzanie na rynek nowych produktów w największym stopniu dotyczyło pieczywa, na ten fakt wskazało prawie 90% badanych przedsiębiorstw sektora zbożowego. Oczekiwana skuteczność promocji w przedsiębiorstwach sektora zbożowego była największa w przypadku reklamy w miejscu sprzedaży, promocji cenowych, promocji sprzedaży oraz degustacji. Znaczenie marki produktowej dla przedsiębiorstw sektora zbożowego w największym stopniu dotyczyło utrzymania dotychczasowych konsumentów, rozwoju firmy, zapewnienia większej sprzedaży oraz możliwości pozyskania nowych konsumentów.

Article Details

Jak cytować
Górska-Warsewicz, H., & Świątkowska, M. (2015). Marketingowe determinanty wprowadzania na rynek nowych produktów w przedsiębiorstwach sektora zbożowego. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (111), 43–60. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.33
Bibliografia

AAKER D.A., 1996: Building Strong Brands, New York: Free Press.

AMBLER T., STYLES C., 1997: Brand development versus new product development: toward a process model of extension decisions, Journal of Product and Brand Management, vol. 6, No. 4, s. 222-234.

BELCH G.E., BELCH M.A., 1995: Introduction to Advertising and Promotion, Irwin, Chicago.

BIVAINIENE L., 2007: Brand Image Conceptualization: The Role of Marketing Communication, Economics and Management, vol. 12, No. 2.

CZARNECKI A., 2004: Strategie komunikacji marketingowej, [w:] W. Wrzosek (red.), Strategie marketingowe, PWE, Warszawa, s. 175-199.

DAVIDSON H., 1997: Even more offensive marketing, Penguin, London.

deCHERNATONY L., 2003: Marka. Wizja i tworzenie marki, GWP, Gdańsk.

Dictionary of Marketing Terms, AMA Chicago 1995, s. 18, cyt. za J. Altkorn, 1999: Strategia marki, PWE, Warszawa.

GÓRSKA-WARSEWICZ H., 2011: Kształtowanie architektury marek przedsiębiorstw sektora żywnościowego, Wyd. Difin, Warszawa.

GÓRSKA-WARSEWICZ H., ŚWIĄTKOWSKA M., KRAJEWSKI K., 2009: Model zintegrowanej komunikacji rynkowej. Aspekty zarządzania produktem i marką na rynku żywności, Wyd. SGGW, Warszawa.

GÓRSKA-WARSEWICZ H., ŚWIĄTKOWSKA M., KRAJEWSKI K., 2013: Marketing żywności, Wolters Kluwer, Warszawa.

GÓRSKA-WARSEWICZ H., 2011: Konsumencki kapitał marek produktów na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem (na przykładzie sektora mleczarskiego), Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.

GRĘBOWIEC M., 2011: Znaczenie innowacji produktowych w rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie branży owocowo-warzywnej, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego 2011, t. 11 (26): 36-46.

KALL J., 2002: Reklama. PWE, Warszawa.

KAPFERER J.N., 2009: The new strategic Brand Management. Creating and Sustaining Brand Equity Long Term,Kogan Page 4th ed., London and Philadelphia.

KELLER K.L., 1993: Conceptualizing, measuring and managing customer-based brand equity, Journal of Marketing, vol. 57, s. 1-22.

KOCISZEWSKI M., SZWACKA-MOKRZYCKA J., 2011: Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego 2011, t. 11 (26): 67-77.

KOTLER PH., ARMSTRONG G., SAUNDERS J., WONG V., 2002: Marketing. Podręcznik europejski, PWE, Warszawa.

KOTLER PH., 2005: Marketing, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań.

KOWALSKA M., 2007: Zyskać przewagę. Zintegrowana komunikacja w nowoczesnym marketingu. Między teorią a praktyką, Adam Marszałek, Toruń.

KRAMER T., 2004: Podstawy marketingu, PWE, Warszawa.

LEUTHESSER L., 1988: Defining, Measuring, and Managing Brand Equity, Conference Summary (Cambridge, MA: Marketing Science Institute).

RYDEL M., 2001: Komunikacja jako element marketingu, [w:] M. Rydel (red.), Komunikacja marketingowa, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk, s. 15-40.

SRIVASTAVA R.K., SHOCKER A., 1991: Brand Equity:A Perspective on Its Meaning and Measurement, Technical Working Paper, Cambridge, MA: Marketing Science Institute.

STYLES C., AMBLER T., 1995: Brand management [w:] Crainer S. (ed.) Financial Times Handbook of Management, Pitman, London, s. 581-593.

ŚWIĄTKOWSKA M., GÓRSKA-WARSEWICZ H., KRAJEWSKI K., 2010: Zarządzanie komunikacją rynkową przedsiębiorstw - organizacja, strategie, uwarunkowania, Wyd. SGGW, Warszawa.

URBANEK G., 2002: Zarządzanie marką, PWE, Warszawa.

VAZQUEZ R., del RIO A.B., IGLESIAs V., 2002: Consumer-based Brand Equity: Development and Validation of a Measurement Instrument, Journal of Marketing Management 2002, vol. 18, No. 1&2, s. 29.

WIKTOR J.W., 2006: Promocja. System komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem, PWN, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora