Propozycje modeli wyżywienia miejskiej i wiejskiej ludności Polski w 2005 roku

Main Article Content

Krystyna Rejman
Monika Świątkowska
Ewa Świstak

Abstrakt
The aim of this study was to propose rational nutrition models for the urban and rural Polish population in year 2005. The presented consumption models in general meet the requirements of the current nutritional recommendations and take in to consideration the nutrition habits of the population. A higher consumption of cereals, potatoes, fruits, vegetables, fish, milk and butter and lower intake of total fats, animal and vegetable fats and sugar were assumed. The realization of consumption in accordance with the proposed models will require diverse activities in the field of consumer education.

Article Details

Jak cytować
Rejman, K., Świątkowska, M., & Świstak, E. (1998). Propozycje modeli wyżywienia miejskiej i wiejskiej ludności Polski w 2005 roku. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (32), 143–150. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1998.32.13
Bibliografia

BERGER S., 1992: Dietary guidelines and human nutrition science. Pol. J. Nutr. Sc., I.

Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases. 1990, WHO Technical Report Series No 797, Geneva.

KOWRYGO B., SAWICKA B., ŚWISTAK E., 1997: Wpływ urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność w gospodarstwach domowych w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (29), 111-120. (Crossref)

Raport Komisji Europejskiej UE, 1995: Stan i perspektywy rolnictwa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - Polska, Bruksela.

REJMAN K., ŚWIĄTKOWSKA M., ŚWISTAK E., 1996: Propozycje modeli wyżywienia ludności Polski w 2005 roku. Maszynopis powielony, Kat. Bk. Kons. i GD, SGGW, Warszawa.

REJMAN K., ŚWISTAK E., 1997: Możliwości realizacji zaproponowanego modelu wyżywienia ludności Polski na 2005 rok. Maszynopis powielony, Kat. Bk. Kons. i GD, SGGW, Warszawa.

SEKUŁA W., SZOSTAK W.B., NIEDZIAŁEK Z., 1991: Food and Nutrients Goals for Polish Population, Suggestion for the Year 2000. Żyw. Czł. i Met., 3.

ZIEMLAŃSKI Ś., BUŁHAK-JACHYMCZYK B., BUDZYŃSKA-TOPOLOWSKA J., PANCZENKO-KRESOWSKA B., WARTANOWICZ M., 1994: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Żyw. Czł. i Met., 4.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>