Jakość w przetwórstwie żywności w kontekście integracji z Unią Europejską

Main Article Content

Elżbieta Nitecka
Czesław Siekierski

Abstrakt
In the recent years of system transformations vital changes have been noted in the consciousness of people working in various sections of food economy. These changes, among others, brought about a different from the past approach to the problems of quality. The article presents basic trends in the new approach of the European Union to the problem of quality. The article also focuses on the rules of both the HACCP system and the system of ensuring the quality according to the new norms of ISO 9000 series. The problems and achievements of dairies participating in the FAPA assistance projects have been discussed. Implementation of the system of ensuring quality in the Polish dairies, in view of the hitherto experience, requires over two years of intensive work.

Article Details

Jak cytować
Nitecka, E., & Siekierski, C. (1997). Jakość w przetwórstwie żywności w kontekście integracji z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (29), 17–29. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.1997.29.2
Bibliografia

BRYAN F.: Hazard Analysis Critical Control Point Evaluations, 1992, WHO Geneva.

Codex Alimentarius Vol. 1 -sup. 1 - 1993, Guidelines for the application of the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) System CAC/GL-1993.

Dyrektywa 92/46 EBC laying down the health rules for the production and planning on the market of raw milk, heat-treated milk and milk based products. Official Journal of the European Communities No L 268.

Dyrektywa 93/43 EEC on the hygiene off foodstuff, Official Journal of the European Communities No L 175.

FINNEY G., BROWND.: Quality Management in the Dairy Sector, Quarterly Reports SAC International, 1995/1996.

JAKOB M.: Aspekty bezpieczeństwa żywności - rola legislacji, 39 Kongres Europejskiej Organizacji Jakości, Lozanna 1995.

Jakość i certyfikacja w gospodarce rynkowej, materiały konferencyjne PCBC Popowo, 1992 r.

Polska Norma, 1996, Mleko spożywcze do skupu, PN-A-86002.

Polska Norma, 1996, PKN Warszawa: PN-ISO 9001 i PN-ISO 9002.

Praca zbiorowa, Red. T. Wawek: Strategia projakościowa w polskich przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Informacji Ekonomicznej, Kraków 1995.

WILLIAMS T., PETITT S.: The application of HACCP, 1993, Training Leatherhead Food RA.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.