Zastosowanie ekonomii instytucjonalnej w rozwiązywaniu problemów zaporowych na przykładzie wybranych sektorów gospodarki żywnościowej

Main Article Content

Krystyna Rejman
Ewa Halicka
Barbara Kowrygo

Abstrakt

W celu zidentyfikowania problemów zatorowych w dwóch wybranych sektorach rolno-spożywczych – owocowym i wieprzowym – wykorzystano podstawy metodologiczne nowej ekonomii instytucjonalnej. Badania skupiają się na kosztach transakcyjnych, których poziom w największym stopniu determinuje funkcjonowanie sektorów. Przedstawiono propozycje zmian instytucjonalnych mających na celu ograniczenie ujawnionych problemów zatorowych. W przypadku obu sektorów proces integracji pionowej i poziomej wpłynąłby znacząco na redukcję wspomnianych problemów i spowodowałby obniżenie kosztów transakcyjnych.

Article Details

Jak cytować
Rejman, K., Halicka, E., & Kowrygo, B. (2001). Zastosowanie ekonomii instytucjonalnej w rozwiązywaniu problemów zaporowych na przykładzie wybranych sektorów gospodarki żywnościowej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (45), 41–51. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2001.45.31
Bibliografia

CIECHOMSKI W. (1999): Perspektywy rozwoju sieci dystrybucji owoców i warzyw w Polsce. Hasło Ogrodnicze, 6.

Gorton M., Zawojska A. 2000. Ewolucja wspierania rolnictwa polskiego za pośrednictwem cen rynkowych i wydatków budżetowych. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 173-179.

HOBBS J., KERR W., GAISFORD J. (1999): The Transformation of Agrifood System in Central and Eastern Europe and the New Independent States. CAB International.

KUBIAK K. (1998): Rozwój sadownictwa w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. COBRO, Warszawa.

REJMAN K., HALICKA E. (2000): Hold-up Problems in the Pig-meat and Fruit Sectors in Poland Requiring Institutional Changes. PHARE-ACE Project P97-8098-R, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa, maszynopis powielony.

ROMANOW Z.B. (1999): Historia myśli ekonomicznej w zarysie. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.

SAMUELS W. (1998): Institutional Economics. Volume II and III. Edward Elgar Publishing Ltd. Hants.

Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską. MRiRW, Warszawa, grudzień 2000.

WILLIAMSON O.E. (1998): Ekonomiczne instytucje kapitalizmu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.