Main Article Content
W celu zidentyfikowania problemów zatorowych w dwóch wybranych sektorach rolno-spożywczych – owocowym i wieprzowym – wykorzystano podstawy metodologiczne nowej ekonomii instytucjonalnej. Badania skupiają się na kosztach transakcyjnych, których poziom w największym stopniu determinuje funkcjonowanie sektorów. Przedstawiono propozycje zmian instytucjonalnych mających na celu ograniczenie ujawnionych problemów zatorowych. W przypadku obu sektorów proces integracji pionowej i poziomej wpłynąłby znacząco na redukcję wspomnianych problemów i spowodowałby obniżenie kosztów transakcyjnych.
Article Details
CIECHOMSKI W. (1999): Perspektywy rozwoju sieci dystrybucji owoców i warzyw w Polsce. Hasło Ogrodnicze, 6.
Gorton M., Zawojska A. 2000. Ewolucja wspierania rolnictwa polskiego za pośrednictwem cen rynkowych i wydatków budżetowych. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 173-179.
HOBBS J., KERR W., GAISFORD J. (1999): The Transformation of Agrifood System in Central and Eastern Europe and the New Independent States. CAB International.
KUBIAK K. (1998): Rozwój sadownictwa w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. COBRO, Warszawa.
REJMAN K., HALICKA E. (2000): Hold-up Problems in the Pig-meat and Fruit Sectors in Poland Requiring Institutional Changes. PHARE-ACE Project P97-8098-R, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa, maszynopis powielony.
ROMANOW Z.B. (1999): Historia myśli ekonomicznej w zarysie. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.
SAMUELS W. (1998): Institutional Economics. Volume II and III. Edward Elgar Publishing Ltd. Hants.
Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską. MRiRW, Warszawa, grudzień 2000.
WILLIAMSON O.E. (1998): Ekonomiczne instytucje kapitalizmu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Downloads
- Ewa Halicka, Przekształcenia na polskim rynku świeżych owoców i warzyw w okresie jego dostosowania do unijnego systemu organizacji , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)
- Jan Górecki, Ewa Halicka, Globalne bezpieczeństwo żywnościowe świata w świetle prognozowanych trendów rozwoju rolnictwa w latach 2020–2050 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 102 (2013)