Globalne bezpieczeństwo żywnościowe świata w świetle prognozowanych trendów rozwoju rolnictwa w latach 2020–2050
Main Article Content
Abstrakt
The main content of the paper is a broad analysis of the present status and projected changes of agricultural and food production as well as food security. The level, structure and distribution of food production in the world, regions and selected countries in the context of malnutrition and reducing hunger are the main issues of the authors’ deliberation.
Article Details
Jak cytować
Górecki, J., & Halicka, E. (2013). Globalne bezpieczeństwo żywnościowe świata w świetle prognozowanych trendów rozwoju rolnictwa w latach 2020–2050. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (102), 5–13. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2013.102.12
Bibliografia
Assessment of the World Food Security Situation CFS 2004/2, Rome 20-23.08.2004.
Górecki J.: Problem rolnictwa światowego, LSW, Warszawa 1987.
Górecki J.: Zagrożenia niedożywienia i braku żywności a produkcja rolnicza na świecie, [w:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004.
Gulbicka B.: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się, IERiGŻ, Warszawa, nr 124/2009.
MacNamara R.S.: Cambrige, Massachusetts 28 kwietnia 1977.
OECD - FAO Agricultural Outlook 2012-2021. OECD/FAO 2012.
Statistical Yearbook 2007-2008, Statistical Division FAO 2009.
The State of Food and Agriculture (2006 i 2008), FAO, Rome.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Krystyna Rejman, Ewa Halicka, Barbara Kowrygo, Zastosowanie ekonomii instytucjonalnej w rozwiązywaniu problemów zaporowych na przykładzie wybranych sektorów gospodarki żywnościowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 45 (2001)
- Ewa Halicka, Przekształcenia na polskim rynku świeżych owoców i warzyw w okresie jego dostosowania do unijnego systemu organizacji , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 46 (2002)