Main Article Content
W celu zidentyfikowania problemów zatorowych w dwóch wybranych sektorach rolno-spożywczych – owocowym i wieprzowym – wykorzystano podstawy metodologiczne nowej ekonomii instytucjonalnej. Badania skupiają się na kosztach transakcyjnych, których poziom w największym stopniu determinuje funkcjonowanie sektorów. Przedstawiono propozycje zmian instytucjonalnych mających na celu ograniczenie ujawnionych problemów zatorowych. W przypadku obu sektorów proces integracji pionowej i poziomej wpłynąłby znacząco na redukcję wspomnianych problemów i spowodowałby obniżenie kosztów transakcyjnych.
Article Details
CIECHOMSKI W. (1999): Perspektywy rozwoju sieci dystrybucji owoców i warzyw w Polsce. Hasło Ogrodnicze, 6.
Gorton M., Zawojska A. 2000. Ewolucja wspierania rolnictwa polskiego za pośrednictwem cen rynkowych i wydatków budżetowych. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 173-179.
HOBBS J., KERR W., GAISFORD J. (1999): The Transformation of Agrifood System in Central and Eastern Europe and the New Independent States. CAB International.
KUBIAK K. (1998): Rozwój sadownictwa w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. COBRO, Warszawa.
REJMAN K., HALICKA E. (2000): Hold-up Problems in the Pig-meat and Fruit Sectors in Poland Requiring Institutional Changes. PHARE-ACE Project P97-8098-R, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa, maszynopis powielony.
ROMANOW Z.B. (1999): Historia myśli ekonomicznej w zarysie. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.
SAMUELS W. (1998): Institutional Economics. Volume II and III. Edward Elgar Publishing Ltd. Hants.
Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską. MRiRW, Warszawa, grudzień 2000.
WILLIAMSON O.E. (1998): Ekonomiczne instytucje kapitalizmu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Downloads
- Barbara Kowrygo, Wacław Laskowski, Przewidywane zmiany w spożyciu żywności w Polsce jako podstawa kształtowania zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 41 (2000)
- Joanna Kaczorowska, Barbara Kowrygo, Konsumencka gotowość do realizacji zrównoważonego wzorca spożycia żywności , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
- Hanna Górska, Barbara Kowrygo, Helena Piłka, Postępowanie konsumentów na rynku tłuszczów jadalnych w okresie przemian gospodarczych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Joanna Kutermankiewicz, Barbara Kowrygo, Rozwój rynku napojów bezalkoholowych w Polsce na tle tendencji światowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Barbara Kowrygo, Beata Sawicka, Ewa Świstak, Wpływ urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność w gospodarstwach domowych w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Barbara Kowrygo, Krystyna Rejman, Ewa Świstak, Ocena spożycia żywności w Polsce w nowych warunkach ekonomiczno-społecznych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Hanna Górska-Warsewicz, Barbara Kowrygo, Preferencje konsumenckie w zakresie mleka i jego przetworów , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Krystyna Rejman, Monika Świątkowska, Ewa Świstak, Propozycje modeli wyżywienia miejskiej i wiejskiej ludności Polski w 2005 roku , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Krystyna Rejman, Hanna Górska-Warsewicz, Rozwój sektora usług gastronomicznych w Polsce w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Karolina Zabłocka, Aleksandra Prandota, Krystyna Rejman, Marnotrawstwo żywności w kontekście racjonalnego gospodarowania nią w gospodarstwach domowych polskich i szwedzkich studentów , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)