Main Article Content
In order to identify the hold-up problems in two chosen agri-food sectors - namely the fruit and pig sectors - methodological foundations of new institutional economics were used. The research focuses on the transaction costs, which level predominantly determines the performance of the sectors. Proposals of institutional changes aimed at reducing revealed hold-up problems are presented. In the case of both sectors, the process of vertical and horizontal integration would impact significantly on the reduction of mentioned problems and induce transaction costs decreasing.
Article Details
CIECHOMSKI W. (1999): Perspektywy rozwoju sieci dystrybucji owoców i warzyw w Polsce. Hasło Ogrodnicze, 6.
Gorton M., Zawojska A. 2000. Ewolucja wspierania rolnictwa polskiego za pośrednictwem cen rynkowych i wydatków budżetowych. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 173-179.
HOBBS J., KERR W., GAISFORD J. (1999): The Transformation of Agrifood System in Central and Eastern Europe and the New Independent States. CAB International.
KUBIAK K. (1998): Rozwój sadownictwa w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. COBRO, Warszawa.
REJMAN K., HALICKA E. (2000): Hold-up Problems in the Pig-meat and Fruit Sectors in Poland Requiring Institutional Changes. PHARE-ACE Project P97-8098-R, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa, maszynopis powielony.
ROMANOW Z.B. (1999): Historia myśli ekonomicznej w zarysie. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań.
SAMUELS W. (1998): Institutional Economics. Volume II and III. Edward Elgar Publishing Ltd. Hants.
Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską. MRiRW, Warszawa, grudzień 2000.
WILLIAMSON O.E. (1998): Ekonomiczne instytucje kapitalizmu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Downloads
- Joanna Kutermankiewicz, Barbara Kowrygo, Development of Market for Non-alcoholic Beverages in Poland in Relation to World Tendencies , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 47 (2002)
- Joanna Kaczorowska, Barbara Kowrygo, Consumers’ willingness to implement sustainable food consumption pattern , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 114 (2016)
- Barbara Kowrygo, Wacław Laskowski, Predicted changes in food consumption as a basis for sustainable development of food economics in Poland , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 41 (2000)
- Barbara Kowrygo, Krystyna Rejman, Ewa Świstak, Evaluation of Food Consumption in Poland in the New Socio-Economic Conditions , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 29 (1997)
- Hanna Górska, Barbara Kowrygo, Helena Piłka, Consumer Behaviour on the Free Market of Edible Fats in the Period of Economic Transformations , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 29 (1997)
- Barbara Kowrygo, Beata Sawicka, Ewa Świstak, The Effects of Market Reforms in Food Economy on Food Self-Supply of Polish Households , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 29 (1997)
- Hanna Górska-Warsewicz, Barbara Kowrygo, Consumer preferences regarding milk and its products , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 32 (1998)
- Krystyna Rejman, Monika Świątkowska, Ewa Świstak, Proposals for nutrition models for the urban and rural population in Poland in the year 2005 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 32 (1998)
- Krystyna Rejman, Hanna Górska-Warsewicz, Development of Catering Sector in Poland in the Nineties , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 47 (2002)
- Karolina Zabłocka, Aleksandra Prandota, Krystyna Rejman, Wasting of food and rational food management in the households of Polish and Swedish students , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 114 (2016)