Przewidywane zmiany w spożyciu żywności w Polsce jako podstawa kształtowania zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej
Main Article Content
Abstrakt
The aim of the study was to present trends and predictions of the food consumption level in Poland up to 2005. The statistical data were collected from the Central Statistical Office (GUS) and covered two levels of information: balance sheets and households' budget results. Special indicators were proposed in order to extend household food consumption with eating outside of house. The obtained results show that the consumption of such products as: poultry meat, fruits and butter will be increase, whereas animal fats, cream and cereal products are predicted to decrease. No progress in milk, beef meat and potatoes consumption is expected. Having in mind positive and negative projected. tendency in food consumption in Poland special nutritional education programmes should be elaborated and implemented among producers, processors, distributors and consumers as a basic condition for sustainable development of food economics in Poland.
Article Details
Jak cytować
Kowrygo, B., & Laskowski, W. (2000). Przewidywane zmiany w spożyciu żywności w Polsce jako podstawa kształtowania zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (41), 161–174. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.41.61
Bibliografia
KOWRYGO B. 2000: Wpływ gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
LASKOWSKI W., 2000: Prognoza spożycia żywności w Polsce na podstawie danych z badań budżetów gospodarstw domowych. Materiały wewnętrzne KOiEK, SGGW, Warszawa.
Medium-term strategy for agriculture and rural areas development, 1998: Ministry of Agriculture and Food Economy. Warsaw, April.
Nie publikowane dane budżetów gospodarstw domowych z lat 1988-1998. GUS, Warszawa.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Joanna Kaczorowska, Barbara Kowrygo, Konsumencka gotowość do realizacji zrównoważonego wzorca spożycia żywności , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
- Hanna Górska, Barbara Kowrygo, Helena Piłka, Postępowanie konsumentów na rynku tłuszczów jadalnych w okresie przemian gospodarczych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Joanna Kutermankiewicz, Barbara Kowrygo, Rozwój rynku napojów bezalkoholowych w Polsce na tle tendencji światowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 47 (2002)
- Barbara Kowrygo, Beata Sawicka, Ewa Świstak, Wpływ urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność w gospodarstwach domowych w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Wacław Laskowski, Współzależności i preferencje w rozchodach gospodarstw domowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 44 (2001)
- Wacław Laskowski, Ocena ilościowego spożycia żywności przez rodziny polskie z wykorzystaniem ich klasyfikacji przy użyciu sieci neuronowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 42 (2000)
- Barbara Kowrygo, Krystyna Rejman, Ewa Świstak, Ocena spożycia żywności w Polsce w nowych warunkach ekonomiczno-społecznych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 29 (1997)
- Wacław Laskowski, Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 67 (2008)
- Hanna Górska-Warsewicz, Barbara Kowrygo, Preferencje konsumenckie w zakresie mleka i jego przetworów , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 32 (1998)
- Wacław Laskowski, Dochody ludności Polski oraz proporcje w ich rozdysponowaniu w świetle badań budżetów gospodarstw domowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)