Ocena ilościowego spożycia żywności przez rodziny polskie z wykorzystaniem ich klasyfikacji przy użyciu sieci neuronowych
Main Article Content
Abstrakt
Data from surveys carried out by GUS permit to state that there is large individual variability in consumption of food by the Polish population. However, traditional partitioning of households, for example, according to income or dwelling place does not fully explain this variability. It was assumed that neural networks as a new research tools can shade more light is respect to consumption of food in concentrated households. The use of neural networks of the Kohonen type enabled the separation of 4 basic concentrations of households differing in the level of food consumption as well as in the contribution of various products. This partitioning explained at a high level the variability in food consumption (the average correlations coefficient of groups of products examined reached the level of 0.6). Moreover this partitioning gave the opportunity to further analyze relatively homogenous households that clarity differ with each other.
Article Details
Jak cytować
Laskowski, W. (2000). Ocena ilościowego spożycia żywności przez rodziny polskie z wykorzystaniem ich klasyfikacji przy użyciu sieci neuronowych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (42), 227–237. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.42.85
Bibliografia
HERTZ J., KROGH A., PALMER R., 1995: Wstęp do teorii obliczeń neuronowych, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
KOWRYGO B., 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
LASKOWSKI W., 2000: Sieci neuronowe w analizach statystycznych; Wiadomości Statystyczne 7, GUS, Warszawa.
OSOWSKI S., 1996: Sieci neuronowe, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
TADEUSIEWICZ R., 1993: Sieci neuronowe, Akademicka Oficyna Wydawnicza RM, Warszawa.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Barbara Kowrygo, Wacław Laskowski, Przewidywane zmiany w spożyciu żywności w Polsce jako podstawa kształtowania zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 41 (2000)
- Wacław Laskowski, Współzależności i preferencje w rozchodach gospodarstw domowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 44 (2001)
- Wacław Laskowski, Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 67 (2008)
- Wacław Laskowski, Dochody ludności Polski oraz proporcje w ich rozdysponowaniu w świetle badań budżetów gospodarstw domowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 43 (2001)
- Wacław Laskowski, Kształtowanie się dochodów gospodarstw domowych rolników względem dochodów pozostałych grup , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 33 (1998)
- Wacław Laskowski, Spożycie żywności w rodzinach polskich w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych i zaleceń żywieniowych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 38 (2000)
- Ewa Świstak, Wacław Laskowski, Zmiany wzorca konsumpcji żywności na wsi i ich uwarunkowania , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)