Main Article Content
O doświadczeniu zawodowym rolników w efektywnym prowadzeniu gospodarstw rolnych decydują dwa istotne czynniki, a mianowicie poziom i specjalizacja ich wykształcenia oraz uczestnictwo w szkoleniach i kursach aktualizujących i doskonalących ich wiedzę rolniczą. W artykule przedstawiono ocenę poziomu przygotowania zawodowego członków grup producenckich. W analizie przyjęto następujące kryteria: poziom wykształcenia badanej populacji, zgodność wykształcenia rolnika z charakterem pracy w gospodarstwie rolnym oraz udział w szkoleniach organizowanych przez ośrodki doradztwa rolniczego.
Article Details
Mały Rocznik Statystyczny 1999, GUS 1999.
MAZIARZ C.: Andragogika rolnicza. PWN, Warszawa 1977.
PRZYCHODZEŃ Z.J.: Zarys dydaktyki doskonalenia zawodowego w rolnictwie. Wydaw. SGGW, Warszawa 1992.
SIKORSKA A.: Struktura społeczno-demograficzna i wykształcenie ludności wiejskiej. Wyd. IERiGŻ, Warszawa 1999.
Sprawozdanie z działalności za rok 1999 WODR w Warszawie Oddział w Siedlcach. Siedlce 2000.
WAWRZYNIAK B.M.: Doradztwo w agrobiznesie. Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna we Włocławku, Włocławek 2000.
Downloads
- Anna Parzonko, Szanse i bariery powstawania i rozwoju rolniczych grup producenckich , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 39 (2000)