Poziom przygotowania zawodowego rolników - członków grup producenckich

Main Article Content

Anna Parzonko

Abstrakt

O doświadczeniu zawodowym rolników w efektywnym prowadzeniu gospodarstw rolnych decydują dwa istotne czynniki, a mianowicie poziom i specjalizacja ich wykształcenia oraz uczestnictwo w szkoleniach i kursach aktualizujących i doskonalących ich wiedzę rolniczą. W artykule przedstawiono ocenę poziomu przygotowania zawodowego członków grup producenckich. W analizie przyjęto następujące kryteria: poziom wykształcenia badanej populacji, zgodność wykształcenia rolnika z charakterem pracy w gospodarstwie rolnym oraz udział w szkoleniach organizowanych przez ośrodki doradztwa rolniczego.

Article Details

Jak cytować
Parzonko, A. (2001). Poziom przygotowania zawodowego rolników - członków grup producenckich. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (45), 93–104. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2001.45.35
Bibliografia

Mały Rocznik Statystyczny 1999, GUS 1999.

MAZIARZ C.: Andragogika rolnicza. PWN, Warszawa 1977.

PRZYCHODZEŃ Z.J.: Zarys dydaktyki doskonalenia zawodowego w rolnictwie. Wydaw. SGGW, Warszawa 1992.

SIKORSKA A.: Struktura społeczno-demograficzna i wykształcenie ludności wiejskiej. Wyd. IERiGŻ, Warszawa 1999.

Sprawozdanie z działalności za rok 1999 WODR w Warszawie Oddział w Siedlcach. Siedlce 2000.

WAWRZYNIAK B.M.: Doradztwo w agrobiznesie. Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna we Włocławku, Włocławek 2000.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.