Zmiany w zasobach i rozmiarach produkcji a sytuacja ekonomiczna wybranych spółdzielni mleczarskich
Main Article Content
Abstrakt
In the paper, the adjustment processes within dairy sector have been presented basing on the sample of three milk-processing enterprises located in świętokrzyskie voivodship. The research results show that better effects were obtained by enterprises that had reduced their employment and had worked out sound development strategies considering both production expansion and linkages with markets.
Article Details
Jak cytować
Klepacki, B., & Łowicka, A. (2003). Zmiany w zasobach i rozmiarach produkcji a sytuacja ekonomiczna wybranych spółdzielni mleczarskich. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (49), 209–221. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.49.36
Bibliografia
KLEPACKI B., ŁOWICKA A. 2000: Zachowania przedsiębiorstw agrobiznesu wobec wyzwań gospodarki rynkowej. Roczniki Naukowe SERIA, 3(5).
WICKI L., 2001: Postęp biologiczny w produkcji roślinnej - znaczenie, tempo, formy kreowania i upowszechnienia. W: Klepacki B. i inni,: Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.
WOŚ A. 1998: Rolnictwo polskie w okresie transformacji systemowej (1989-1997). IERiGŻ, Warszawa, 141-143.
WRÓBEL S. 1998: Polska w procesie przeobrażeń ustrojowych. Wyd. Śląsk, Katowice, 256-258.
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
- Bogdan Klepacki, Zmiany poziomu intensywności produkcji roślinnej w Polsce w latach dziewięćdziesiątych , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 48 (2003)
- Bogdan Klepacki, Zmiany sytuacji dochodowej gospodarstw indywidualnych prowadzonych przez rolników o zróżnicowanym wieku , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 30 (1997)
- Bogdan Klepacki, Anna Jakóbik, Poziom produkcji roślinnej w Polsce na tle wybranych państw Unii Europejskiej , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 53 (2004)