The importance of natural consumption in rural households categorized according to socio-economic features

Main Article Content

Paulina Trębska


Keywords : self-supply, consumption, number of people in the household, farmers’ households, correlation coefficient
Abstract
The aim of this article is to define the role and assess the scale of natural consumption in rural households as well as to identify some factors determining the choice of this form of meeting food needs. The research material was based on own survey conducted in 2012 among representatives of 1,000 rural households located in the Mazovia region. The role of self-supply of food and services in surveyed households turned out to be so significant that the importance of natural consumption in rural households categorized according to socio-economic conditions was also examined. The studies show that number of farmers and total number of people in the household have an important impact on the natural consumption among rural households located in Mazovia region.

Article Details

How to Cite
Trębska, P. (2016). The importance of natural consumption in rural households categorized according to socio-economic features. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (115), 117–126. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.115.36
References

BIERNAT-JARKA A., TUKA P., 2015: Food self-supply and income of rural households, Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia 14 (3), 5-14.

CHMIELEWSKA B., 2002: Samozaopatrzenie w rolnictwie, IERiGŻ Studia i Monografie 110.

GACH D., 2010: Istota i założenia prosumpcji oraz przykłady jej praktycznego zastosowania, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 820, 93-101.

GŁOWICKA-WOŁOSZYN R., KOZERA A., STANISŁAWSKA J., 2015: Zjawisko samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych według klasy miejscowości zamieszkania w aspekcie zrównoważonej konsumpcji, Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (37), 397-406. DOI: 10.17306/JARD.2015.42.

GRZELAK A., GAŁĄZKA M., 2011: Związki potrzeb, popytu i konsumpcji żywności: ujęcie teoretyczne, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 4, 37-46.

GUS, 2011: Raport z wyników. Powszechny spis rolny 2010 r., Warszawa.

GUS, 2015: Budżety gospodarstw domowych w 2014 r., Warszawa.

GUTKOWSKA K., PIEKUT M., 2014: Konsumpcja w wiejskich gospodarstwach domowych, Wieś i Rolnictwo 4 (165), 159-178.

JANOŚ-KRESŁO M., 2006: Konsumpcja jako proces zaspokajania potrzeb, [w:] M. Janoś-Kresło, B. Mróz (red.), Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce, Wydawnictwo SGH, Warszawa, s. 61-80.

JUNG B., 1997: Kapitalizm postmodernistyczny, Ekonomista 5-6, [za:] C. Bywalec, L. Rudnicki, Konsumpcja, PWE, Warszawa 2002.

MICHOTA E., 1999: Zachowania żywieniowe członków gospodarstw domowych znajdujących się w sferze ubóstwa w warunkach zmian systemowych, Roczniki Socjologii Rodziny 10, 207-219.

SAWICKA J., 2013: Aktywność zawodowa kobiet wiejskich w warunkach zmian na rynku pracy [w:] J. Sawicka (red.), Rynek pracy na obszarach wiejskich Mazowsza - perspektywa gender, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 46-61.

SAWICKA J., TUKA P., 2016: Samozaopatrzenie w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich, Zeszyty Naukowe Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych 1, 57-68.

SZUL E., 2013: Prosumpcja jako aktywność współczesnych konsumentów - uwarunkowania i przejawy, Zeszyt Naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego 31 Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 347-358.

TOFFLER A., 1997: Trzecia fala, PIW, Warszawa.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.