Znaczenie spożycia naturalnego w wiejskich gospodarstwach domowych wyodrębnionych według cech społeczno-ekonomicznych

Main Article Content

Paulina Trębska


Słowa kluczowe : spożycie naturalne, konsumpcja, wielkość gospodarstwa domowego, gospodarstwa domowe rolników, współczynnik korelacji
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie roli i ocena skali spożycia naturalnego w wiejskich gospodarstwach domowych oraz identyfikacja wybranych czynników determinujących wybór takiej formy zaspokajania potrzeb żywnościowych. Materiał badawczy stanowiły własne badania ankietowe przeprowadzone w 2012 roku wśród przedstawicieli 1000 wiejskich gospodarstw domowych zlokalizowanych w województwie mazowieckim. Rola samozaopatrzenia w żywność i usługi w badanych gospodarstwach okazała się na tyle istotna, że zbadano znaczenie spożycia naturalnego w wiejskich gospodarstwach domowych wyodrębnionych według cech społeczno-ekonomicznych. Z przeprowadzonych badań własnych wynika, że istotny wpływ na poziom spożycia naturalnego wśród wiejskich gospodarstw domowych zlokalizowanych na Mazowszu ma liczba rolników oraz liczba osób ogółem w gospodarstwie domowym.

Article Details

Jak cytować
Trębska, P. (2016). Znaczenie spożycia naturalnego w wiejskich gospodarstwach domowych wyodrębnionych według cech społeczno-ekonomicznych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (115), 117–126. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.115.36
Bibliografia

BIERNAT-JARKA A., TUKA P., 2015: Food self-supply and income of rural households, Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia 14 (3), 5-14.

CHMIELEWSKA B., 2002: Samozaopatrzenie w rolnictwie, IERiGŻ Studia i Monografie 110.

GACH D., 2010: Istota i założenia prosumpcji oraz przykłady jej praktycznego zastosowania, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 820, 93-101.

GŁOWICKA-WOŁOSZYN R., KOZERA A., STANISŁAWSKA J., 2015: Zjawisko samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych według klasy miejscowości zamieszkania w aspekcie zrównoważonej konsumpcji, Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (37), 397-406. DOI: 10.17306/JARD.2015.42.

GRZELAK A., GAŁĄZKA M., 2011: Związki potrzeb, popytu i konsumpcji żywności: ujęcie teoretyczne, Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 4, 37-46.

GUS, 2011: Raport z wyników. Powszechny spis rolny 2010 r., Warszawa.

GUS, 2015: Budżety gospodarstw domowych w 2014 r., Warszawa.

GUTKOWSKA K., PIEKUT M., 2014: Konsumpcja w wiejskich gospodarstwach domowych, Wieś i Rolnictwo 4 (165), 159-178.

JANOŚ-KRESŁO M., 2006: Konsumpcja jako proces zaspokajania potrzeb, [w:] M. Janoś-Kresło, B. Mróz (red.), Konsument i konsumpcja we współczesnej gospodarce, Wydawnictwo SGH, Warszawa, s. 61-80.

JUNG B., 1997: Kapitalizm postmodernistyczny, Ekonomista 5-6, [za:] C. Bywalec, L. Rudnicki, Konsumpcja, PWE, Warszawa 2002.

MICHOTA E., 1999: Zachowania żywieniowe członków gospodarstw domowych znajdujących się w sferze ubóstwa w warunkach zmian systemowych, Roczniki Socjologii Rodziny 10, 207-219.

SAWICKA J., 2013: Aktywność zawodowa kobiet wiejskich w warunkach zmian na rynku pracy [w:] J. Sawicka (red.), Rynek pracy na obszarach wiejskich Mazowsza - perspektywa gender, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 46-61.

SAWICKA J., TUKA P., 2016: Samozaopatrzenie w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich, Zeszyty Naukowe Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych 1, 57-68.

SZUL E., 2013: Prosumpcja jako aktywność współczesnych konsumentów - uwarunkowania i przejawy, Zeszyt Naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego 31 Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 347-358.

TOFFLER A., 1997: Trzecia fala, PIW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.