Main Article Content
Article Details
ALTMAN E.I.: Corporate Financial Distress. A Complete Guide to Predicting, Avoiding and Dealing with Bankruptcy, John Wiley & Sons, New York 1983.
ALTMAN E.I.: Corporate Distress Prediction Models in a Turbulent Economic and Based II Environment, September 2002, www.pages.stern.nyn.edu/-ealtman/Corp-Distress.pdf, dostęp 11.06.2012.
BIENIASZ A., CZERWIŃSKA-KAYZER D.: Cykl środków pieniężnych i jego przydatność w określeniu płynności finansowej oraz sprawności działania przedsiębiorstwa, RN SERiA Tom IX, Zeszyt 3, Kraków 2007.
CAOVETTE J.B., ALTMAN E.I., NARAYANAN P.: Managening credit risk, JohnWiley & Sons Ing., New York 1999.
DĘBSKI W.: Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2005.
DUDYCZ T.: Analiza finansowa jako narzędzie zarządzania finansami przedsiębiorstwa, Wyd. Indygo Zahir Media, Wrocław 2011.
GOŁĘBIOWSKI G., TŁACZAŁA A.: Analiza ekonomiczno-finansowa w ujęciu praktycznym, Difin, Warszawa 2005.
GRZEGORZEWSKA E.: Ocena zagrożenia upadłością przedsiębiorstw w sektorze rolniczym, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie nr 64 (2008), s. 201-215. (Crossref)
HAMROL M., CHODAKOWSKI J.: Prognozowanie zagrożenia finansowego przedsiębiorstwa. Wartość predykcyjna polskich modeli analizy dyskryminacyjnej, Badania operacyjne i decyzyjne nr 3/2008, www.orduser.pwr.wroc.pl/dbfiles/512-1-publish.pdf/, dostęp 7.05.2012.
HAMROL M., CZAJKA B., PIECHOCKI M.: Upadłość przedsiębiorstwa - model analizy dyskryminacyjnej, Przegląd Organizacji nr 6 (2004), s. 35-39. (Crossref)
PIEŃKOWSKA M.: Przewidywanie kryzysu, Nowe Życie Gospodarcze nr 13 (2004).
PRUSAK B.: Nowoczesne metody prognozowania zagrożenia finansowego przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2005.
PRUSAK B.: Jak rozpoznać potencjalnego bankruta? Ocena zagrożenia upadłością przedsiębiorstw na podstawie wielowymiarowej analizy dyskryminacyjnej, www.zie.pg.gda. pl, dostęp 7.05.2012.
SKOWRONEK-MIELCZAREK A., LESZCZYŃSKI Z.: Controlling, analiza i monitoring w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Difin, Warszawa 2008.
SIERPIŃSKA M., JACHNA T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wyd. PWN, Warszawa 1997.
SOŁOMA A., PLESIEWICZ J.: Wykorzystanie wielowymiarowych modeli analizy dyskryminacyjnej do oceny ryzyka upadłości przedsiębiorstw przemysłu mięsnego, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie nr 90 (2011), s. 171-185. (Crossref)
WĘDZKI D.: Zastosowanie logitowego modelu upadłości przedsiębiorstwa, Ekonomista nr 5, Warszawa 2005.
WIERZBA D.: Wczesne wykrywanie przedsiębiorstw zagrożonych upadłością na podstawie analizy wskaźników finansowych - teoria i badania empiryczne, Zeszyty Naukowe WSE-I nr 8, Warszawa 2000.
ZALESKA M.: Ocena ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstw przez analityka bankowego, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2002.
ZALESKA M.: Identyfikacja ryzyka upadłości przedsiębiorstwa i banku. Systemy wczesnego ostrzegania, Difin, Warszawa 2002a.
Downloads
- Dorota Czerwińska-Kayzer, Anna Bieniasz, FACTORING AS A SOURCE OF FINANCING CURRENT ACTIVITY OF A COMPANY , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 66 (2008)
- Anna Bieniasz, Dorota Czerwińska-Kayzer, Zbigniew Gołaś, APPLYING DU PONT MODEL TO DETERMINATE FACTORS INFLUENCING THE RENTABILITY OF PROCESSING COMPANIES , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 64 (2008)
- Joanna Florek, Dorota Czerwińska-Kayzer, Evaluation of Liquidity and Gearing in Animal Feed Producing Enterprises , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 97 (2012)
- Joanna Florek, Capital expenditure in the Polish food industry from 2000 to 2011 , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 104 (2013)
- Joanna Florek, Dorota Czerwińska-Kayzer, Risk Management Tools used by Animal Feed Producing Enterprises , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 98 (2012)
- Dorota Czerwińska-Kayzer, Individual farmers’ tendencies to make real investments in farms , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: No. 104 (2013)