The productivity of factors of production in food industry in Poland

Main Article Content

Piotr Adamczyk

Abstract
The article examines the changes in the productivity of factors of production in food industry in the years 1997–2006. The theoretical part of the paper presents the methods of productivity measurement and the most frequently used indexes. The empirical part shows the changes of labour and capital productivity indexes in particular branches of food industry in the studied period. It was stated that when the production in Polish food industry grew, there was a simultaneous increase in labour productivity and decrease in capital productivity. Thus, there was a process of input substitution which resulted in the replacement of the labour by the capital

Article Details

How to Cite
Adamczyk, P. (2008). The productivity of factors of production in food industry in Poland. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (71), 95–106. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.71.108
References

Encyclopaedia of Science and Technology, 1992: Tom 14, New York.

JAGAS J., 1999: Czynniki i metody warunkujące produktywność i wydajność w okresie integracji z Unią Europejską. Wyd. WSP w Opolu, Opole.

LIS R. (red.), 1999: Vademecum produktywności. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa.

PILAT D., 1996: Competition. Productivity and Efficiency. Economic Studies, no. 27 1996/II, OECD, Paris.

Rocznik Statystyczny Przemysłu, 1997-2006: GUS, Warszawa.

SCHREYER P., 2001: The OECD Productivity Manual: A Guide to the Measurement of Industry - Level and Aggregate Productivity. International Productivity Monitor, Number 2, Spring 2001.

WIATRAK A.P., 1980: Czynniki różnicujące wydajność pracy w rolnictwie. PWN, Warszawa.

ZIELIŃSKA-GŁĘBOCKA A., 2004: Analiza produkcyjności polskiego przemysłu. Aspekty metodyczne i empiryczne. Ekonomista Nr 3, Warszawa.

ZIĘTARA W. (red.), 1994: Rachunek ekonomiczny i analiza finansowa w przedsiębiorstwie rolniczym. FAPA, Warszawa.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)