Produkcja jabłek w Polsce – aspekty środowiskowe, ekonomiczne i logistyczne

Main Article Content

Krzysztof Pakuła
Beata Kuziemska
Krystyna Pieniak-Lendzion
Joanna Trębicka


Słowa kluczowe : jabłka, rynek, produkcja, opłacalność, perspektywy rozwoju
Abstrakt
Celem pracy była ocena warunków środowiskowo-ekonomicznych uprawy jabłek w Polsce, w tym warunków glebowo-klimatycznych, poziomu produkcji i jej opłacalności oraz struktury zagospodarowania na podstawie materiałów źródłowych za pomocą metody opisowej i porównawczej. Polska ze względu na swoje dobre warunki glebowo-klimatyczne jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i jednym z większych w skali świata. W strukturze zagospodarowania tych owoców dominuje przetwórstwo (produkcja soku zagęszczonego), następnie export i bezpośrednie spożycie. Zwiększenie wartości współczynnika opłacalności produkcji jabłek wymaga stałej optymalizacji warunków uprawy, wprowadzenia koncepcji logistyki do sprawnego zarządzania zaopatrzeniem, produkcją i dystrybucją oraz poszukiwania nowych rynków zbytu i efektywnych sposobów zagospodarowania nadpodaży owoców.

Article Details

Jak cytować
Pakuła, K., Kuziemska, B., Pieniak-Lendzion, K., & Trębicka, J. (2018). Produkcja jabłek w Polsce – aspekty środowiskowe, ekonomiczne i logistyczne. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (122), 81–93. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.122.16
Bibliografia

BORKOWSKA A., 2013: Zmiany na rynku jabłek w Polsce z uwzględnieniem jabłek regionalnych, Roczniki Ekonomii Rolnictwa Obszarów Wiejskich 100 (1), 152-167.

BOROWSKI J., GIRAUD J.B., JULLIARD D., 2016: Kiedy polski rynek jabłek odzyska równowagę, Francusko-Polska Izba Gospodarcza, http://ccifp.pl/kiedy-polski-rynek-jabłek-odzyska-równowagę [dostęp: 21.11.2017].

BRZOZOWSKI P., MAROSZ A., ZMARLICKI K., 2015: Uwarunkowania w produkcji ogrodniczej w Polsce w 2015 roku, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice.

CHLEBICKA A., 2010: Zmiany organizacyjne i instytucjonalne w logistyce świeżych owoców i warzyw w Polsce, Logistyka 3, 1-12.

DOMARADZKI A., 2012: Wsparcie logistyczne w obszarach produkcji i przetwórstwa owoców miękkich, Logistyka 4, 897-904.

DOMARADZKI K., SADOWSKI J., KUCHARSKI M., 2011: Poziom pozostałości substancji aktywnych herbicydów w glebie w zależności od wybranych czynników, Roczniki Gleboznawcze 62 (1), 32-38.

GREL P., 2016: Jabłkowe problemy - przetwórstwo, portal ogródinfo.pl, https://www.ogrodinfo.pl/rynki-i-prawo/jablkowe-problemy-przetworstwo [dostęp: 12.11.2017].

GUS, 2016: Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

GUS, 2017a: Wyniki produkcji roślinnej w 2016, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

GUS, 2017b: Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2016 roku, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

KIERCZYŃSKA S., 2004: Typ sadu a wielkość i struktura kosztów produkcji jabłek, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 360, Ogrodnictwo 38, 83-96.

KISIELEWSKI P., POPEK A., 2017: Analiza łańcucha dostaw owoców z Polski do Chin, Autobusy 3, 40-44.

KOBIERSKI M., 2004: Zawartość miedzi, cynku, manganu i żelaza w glebach sadów jabłoniowych w 27 i 30 roku ich użytkowania, Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus 3 (2), 161-170.

KLIMEK G., 2016: Produkcja jabłek wciąż opłacalna?, Sad Nowoczesny 3, 10.

KRACIŃSKI P., 2014: Polski eksport jabłek na tle światowego handlu jabłkami, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 (3), 159-164.

MAKOSZ E., 2016a: O perspektywach i sytuacji na rynku jabłek, portal Sady.Ogrody.pl, http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/prof_makosz_o_perspektywach_i_sytuacji_na_rynku_jablek,5652.html [dostęp: 16.10.2017].

MAKOSZ E., 2016b: Zbiory i zagospodarowanie jabłek, aktualnie i w przyszłości, portal SadNowoczesny.pl, http://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/ceny-owocow/zbiory-i-zagospodarowanie jablek-aktualnie-i-w-przyszlosci [dostęp: 18.10.2017].

MAKOSZ E., 2017: Jabłka przemysłowe w tym roku i nie tylko, portal SadNowoczesny.pl, http://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/ceny-owocow/jablka-przemyslowe-w-tymroku-i-nie-tylko [dostęp: 16.10.2017].

MAREK Z., 2015a: Jak możemy wpłynąć na wybarwienie jabłek?, Sad Nowoczesny 6, 10-11.

MAREK Z., 2015b: Ekonomiczne aspekty produkcji sadowniczej. Sadownikom pod rozwagę, Wielkopolska Izba Rolnicza, http://www.wir.org.pl/raporty/2015_03_04_sady [dostęp: 18.10.2017].

MISZCZAK A., 2016: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania - raport za rok 2016, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice.

MOCHECKI J., 2014: Metodyka integrowanej produkcji jabłek, Państwowa Inspekcja Ochrony i Nasiennictwa, Główny Inspektorat, Warszawa.

NASZKOWSKA K., 2017: Jemy coraz mniej jabłek, choć produkujemy ich najwięcej w Europie, portal Wyborcza.pl, http://wyborcza.pl/7,155287,21998982,jemy-coraz-mniejjablek-choc-produkujemy-ich-najwiecej-w-europie.html [dostęp: 10.04.2018].

PASZKO D., 2006: Wybrane problemy rachunku ekonomicznego na przykładzie specjalistycznych gospodarstw sadowniczych województwa lubelskiego, Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa 14, 95-105.

PIWOWAR A., 2014: Drugi agregat agrobiznesu - rolnictwo, [w:] S. Urban (red.), Agrobiznesi biobiznes. Teoria i praktyka, Wydawnictwo UE we Wrocławiu, 36-42.

WIETESKA S., 2016: Pozostałości pestycydów w płodach rolnych w Polsce w świetle założeń zrównoważonego rozwoju rolnictwa, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 437, 482-493, DOI: 10.15611/pn.2016.437.46

WILKANOWSKA A., 2017: Potencjał produkcji jabłek w Polsce, Portal Wysokich Plonów, http://portalwysokichplonow.pl/potencjal-produkcji-jablek-w-polsce [dostęp: 30.10.2017].

WÓJCIK P. (red.), 2014: Zrównoważone nawożenie roślin ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.

ZAWOJSKA A., 2011: Ekonomiczne motywy i skutki agroterroryzmu, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 13 (5), 76-81.

ZMARLICKI K., BRZOZOWSKI P., 2014: Koszty ochrony sadów jabłoniowych w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 (5), 244-247.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.