The production of apple in Poland – environmental, economics and logistics aspects

Main Article Content

Krzysztof Pakuła
Beata Kuziemska
Krystyna Pieniak-Lendzion
Joanna Trębicka


Keywords : apples, market, production, profitability, development perspectives
Abstract
The aim of this paper was to assess the environmental and economic conditions of apple cultivation in Poland, including soil and climate conditions, production level and its profitability, the structure of management based on source materials using a descriptive and comparative method. Due to good soil and climatic conditions, Poland is the largest producer of apples in the EU and one of the largest in the world. In the utilization structure of these fruits is dominated by food processing (especially production of concentrated juice), followed by export and direct consumption. Increasing the values of profitability production index, requires optimization of cultivation conditions, introduction of the logistics concept for efficient management of supply, production and distribution as well as searching for new markets and effective ways of managing the oversupply of fruit.

Article Details

How to Cite
Pakuła, K., Kuziemska, B., Pieniak-Lendzion, K., & Trębicka, J. (2018). The production of apple in Poland – environmental, economics and logistics aspects. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (122), 81–93. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2018.122.16
References

BORKOWSKA A., 2013: Zmiany na rynku jabłek w Polsce z uwzględnieniem jabłek regionalnych, Roczniki Ekonomii Rolnictwa Obszarów Wiejskich 100 (1), 152-167.

BOROWSKI J., GIRAUD J.B., JULLIARD D., 2016: Kiedy polski rynek jabłek odzyska równowagę, Francusko-Polska Izba Gospodarcza, http://ccifp.pl/kiedy-polski-rynek-jabłek-odzyska-równowagę [dostęp: 21.11.2017].

BRZOZOWSKI P., MAROSZ A., ZMARLICKI K., 2015: Uwarunkowania w produkcji ogrodniczej w Polsce w 2015 roku, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice.

CHLEBICKA A., 2010: Zmiany organizacyjne i instytucjonalne w logistyce świeżych owoców i warzyw w Polsce, Logistyka 3, 1-12.

DOMARADZKI A., 2012: Wsparcie logistyczne w obszarach produkcji i przetwórstwa owoców miękkich, Logistyka 4, 897-904.

DOMARADZKI K., SADOWSKI J., KUCHARSKI M., 2011: Poziom pozostałości substancji aktywnych herbicydów w glebie w zależności od wybranych czynników, Roczniki Gleboznawcze 62 (1), 32-38.

GREL P., 2016: Jabłkowe problemy - przetwórstwo, portal ogródinfo.pl, https://www.ogrodinfo.pl/rynki-i-prawo/jablkowe-problemy-przetworstwo [dostęp: 12.11.2017].

GUS, 2016: Rocznik Statystyczny Rolnictwa, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

GUS, 2017a: Wyniki produkcji roślinnej w 2016, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

GUS, 2017b: Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2016 roku, Dział Wydawnictw Statystycznych GUS, Warszawa.

KIERCZYŃSKA S., 2004: Typ sadu a wielkość i struktura kosztów produkcji jabłek, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 360, Ogrodnictwo 38, 83-96.

KISIELEWSKI P., POPEK A., 2017: Analiza łańcucha dostaw owoców z Polski do Chin, Autobusy 3, 40-44.

KOBIERSKI M., 2004: Zawartość miedzi, cynku, manganu i żelaza w glebach sadów jabłoniowych w 27 i 30 roku ich użytkowania, Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus 3 (2), 161-170.

KLIMEK G., 2016: Produkcja jabłek wciąż opłacalna?, Sad Nowoczesny 3, 10.

KRACIŃSKI P., 2014: Polski eksport jabłek na tle światowego handlu jabłkami, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 (3), 159-164.

MAKOSZ E., 2016a: O perspektywach i sytuacji na rynku jabłek, portal Sady.Ogrody.pl, http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/prof_makosz_o_perspektywach_i_sytuacji_na_rynku_jablek,5652.html [dostęp: 16.10.2017].

MAKOSZ E., 2016b: Zbiory i zagospodarowanie jabłek, aktualnie i w przyszłości, portal SadNowoczesny.pl, http://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/ceny-owocow/zbiory-i-zagospodarowanie jablek-aktualnie-i-w-przyszlosci [dostęp: 18.10.2017].

MAKOSZ E., 2017: Jabłka przemysłowe w tym roku i nie tylko, portal SadNowoczesny.pl, http://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/ceny-owocow/jablka-przemyslowe-w-tymroku-i-nie-tylko [dostęp: 16.10.2017].

MAREK Z., 2015a: Jak możemy wpłynąć na wybarwienie jabłek?, Sad Nowoczesny 6, 10-11.

MAREK Z., 2015b: Ekonomiczne aspekty produkcji sadowniczej. Sadownikom pod rozwagę, Wielkopolska Izba Rolnicza, http://www.wir.org.pl/raporty/2015_03_04_sady [dostęp: 18.10.2017].

MISZCZAK A., 2016: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania - raport za rok 2016, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice.

MOCHECKI J., 2014: Metodyka integrowanej produkcji jabłek, Państwowa Inspekcja Ochrony i Nasiennictwa, Główny Inspektorat, Warszawa.

NASZKOWSKA K., 2017: Jemy coraz mniej jabłek, choć produkujemy ich najwięcej w Europie, portal Wyborcza.pl, http://wyborcza.pl/7,155287,21998982,jemy-coraz-mniejjablek-choc-produkujemy-ich-najwiecej-w-europie.html [dostęp: 10.04.2018].

PASZKO D., 2006: Wybrane problemy rachunku ekonomicznego na przykładzie specjalistycznych gospodarstw sadowniczych województwa lubelskiego, Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa 14, 95-105.

PIWOWAR A., 2014: Drugi agregat agrobiznesu - rolnictwo, [w:] S. Urban (red.), Agrobiznesi biobiznes. Teoria i praktyka, Wydawnictwo UE we Wrocławiu, 36-42.

WIETESKA S., 2016: Pozostałości pestycydów w płodach rolnych w Polsce w świetle założeń zrównoważonego rozwoju rolnictwa, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 437, 482-493, DOI: 10.15611/pn.2016.437.46

WILKANOWSKA A., 2017: Potencjał produkcji jabłek w Polsce, Portal Wysokich Plonów, http://portalwysokichplonow.pl/potencjal-produkcji-jablek-w-polsce [dostęp: 30.10.2017].

WÓJCIK P. (red.), 2014: Zrównoważone nawożenie roślin ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.

ZAWOJSKA A., 2011: Ekonomiczne motywy i skutki agroterroryzmu, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 13 (5), 76-81.

ZMARLICKI K., BRZOZOWSKI P., 2014: Koszty ochrony sadów jabłoniowych w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 (5), 244-247.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.