Innowacyjne usługi żywieniowe na przykładzie targów śniadaniowych

Main Article Content

Anna Kudlińska-Chylak


Słowa kluczowe : innowacje, targ, posiłek, śniadanie, biesiadowanie, weekend
Abstrakt
Celem publikacji jest analiza nowych trendów na rynku usług żywieniowych. Przykładem innowacyjności są targi śniadaniowe oraz śniadania ludzi biznesu w lokalach gastronomicznych. Targi śniadaniowe obejmują obszar związany z usługami żywieniowymi i zabawą. W szerszym znaczeniu można mówić o spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu, pozyskiwaniu produktów od lokalnych producentów oraz zacieśnianiu więzi sąsiedzkich. Targi są miejscem, gdzie można obcować z muzyką, uczestniczyć w warsztatach oraz zabawach. Cieszą się one coraz większą popularnością w dużych miastach Polski, takich jak: Warszawa, Poznań, Sopot. Jako metodę badawczą wykorzystano case study oraz obserwację własną.

Article Details

Jak cytować
Kudlińska-Chylak, A. (2016). Innowacyjne usługi żywieniowe na przykładzie targów śniadaniowych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (115), 163–170. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.115.40
Bibliografia

AT, 2015: "Park Śniadaniowy w Łodzi. Relaks w Parku Źródliska dostępne on-line na: http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/park-sniadaniowy-w-lodzi-relaks-w-parku-zrodliska-zdjecia, 3480605,artgal,t,id,tm.html (dostęp: 20.02.2016).

DĄBROWSKA-CENDROWSKA O., 2011: Telewizja śniadaniowa. Celebryci, porady i audiotele przynętą na kobiecą publiczność, Media i Społeczeństwo 1, 29-39.

GWIAZDOWSKA K., KOWALCZYK A., 2015: Zmiany upodobań żywieniowych i zainteresowanie kuchniami etnicznymi - przyczynek do turystyki (kulinarnej?), Turystyka Kulturowa 9, 6-24.

IK, MN (2015): Śniadanie na trawie, czyli piknik w plenerze, dostępne on-line na: http://olsztyn.tvp.pl/20649862/sniadanie-na-trawie-czyli-piknik-w-plenerze (dostęp: 20.02.2016).

JASKA E., 2014: Targi jako forma komunikacji przedsiębiorstwa z grupami otoczenia, Turystyka i rozwój regionalny 2, 35-44.

PODGÓRSKA A., 2015: Targ Śniadaniowy, Warszawa. Sprawdźcie, gdzie będziecie mogli smacznie zjeść jesienią i zimą, dostępne on-line na: http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/targ-sniadaniowy-warszawa-sprawdzcie-gdzie-bedziecie-mogli,3527860,artgal, t,id,tm.html (dostęp: 19.02.2016).

PRUS K., 2015: Jem Lublin na trawie. Targi śniadaniowe co tydzień, dostępne on-line na: http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000164290,jem-lublin-na-trawie-targi-sniadaniowe-co-tydzien.html (dostęp: 18.02.2016).

SIECZKO A., WOJCIESZYŃSKA Z., 2013: Produkty tradycyjne i regionalne jako szansa rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej, Folia Pomeranae Unviversitatis Technologiale Stetinensis 299 (70), 181-190.

WICKA A. (red.), 2013: Czynniki i możliwości ograniczania ryzyka w produkcji roślinnej poprzez ubezpieczenia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.