Koncepcja „Beyond Budgeting” – perspektywy wykorzystania do zarządzania przedsiębiorstwami branży spożywczej

Main Article Content

Michał Soliwoda

Abstrakt
In the article the usefulness of the concept “Beyond Budgeting” in decisionmaking process as for business management was presented. The possibilities of using of this concept by food industry enterprises was assessed. In today’s economic environment the traditional budgetary does not meet the expectations of managers. “Beyond Budgeting” involves radical changes in the management system, including a fl exible organization. The possibilities of using new concept in the food industry enterprises are limited due to the traditional understanding of the budget in the organizational culture. In the future large food industry companies may abandon the traditional budgeting, but the process of implementing “Beyond Budgeting” will be evolutionary and will take several steps (among others “zero-based” budgeting, rolling budgeting).

Article Details

Jak cytować
Soliwoda, M. (2011). Koncepcja „Beyond Budgeting” – perspektywy wykorzystania do zarządzania przedsiębiorstwami branży spożywczej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (89), 137–148. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2011.89.44
Bibliografia

CIMA, Beyond Budgeting. Topic Gateway Series No. 35, 10/2007.

DE WAAL A.: Insights from practice: Is your organisation ready for beyond budgeting? Measuring Business Excellence, Vol. 9 No. 2/2005. (Crossref)

DUGDALE D., LYNE S.: Budgeting. CIMA Financial Management, 11/2006.

HOPE J., FRASER R.: Beyond Budgeting: How Managers Can Break Free from the Annual Performance Trap. Harvard Business Press, Cambridge 2003.

HOPE J., FRASER R.: New Ways of Setting Rewards: The Beyond Budgeting Model. California Management Review Vol. 45, No. 4, Summer 2003. (Crossref)

KAMIŃSKI W.: Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1984.

KAPLAN R.S.: The Competitive Advantage of Management Accounting. Journal of Management Accounting Research; Vol. 18/2006. (Crossref)

KNAP-STEFANIUK A.: Przemysł spożywczy w Polsce. Zarządzanie Zmianami - Biuletyn Polish Open University, 5(39)/2010.

LIBBY T., LINDAY M.: Beyond budgeting or better budgeting, Strategic Finance, 8/2007.

MYDDELTON D.: Rachunkowość i decyzje finansowe, PWE, Warszawa 1996.

NEELY A., BOUME M., ADAMS CH.: Measuring Business Excellence. Vol. 7, 3/2003. (Crossref)

PIJANOWSKI E., DŁUŻEWSKA A., DŁUŻEWSKI M., JARCZYK A.: Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 1997.

RASMUSEN N., EICHORN CH., BARAK C.: Process improvement for effective budgeting and financial reporting. John Wiley & Sons. Inc., New Jersey 2003.

STEINMANN H., SCHREYOGG G.: Zarządzanie. Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1992.

ŚWIDERSKA G.K. (red.): Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza. MAC/Difin, Warszawa 2010.

WARREN C., REEVE R., DUCHAC J.: Managerial Accounting. Cengage Learning, Inc., Mason 2008.

WASILEWSKI M., SOLIWODA M.: Zarządzanie kosztami w wybranych branżach przemysłu. Maszynopis, WNE SGGW, 2010.

ZIMMERMAN J.: Conjunctures regarding empirical managerial accounting research. Journal of Accounting and Economics 32. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.