Innowacyjność przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego:stan wiedzy i kierunki dalszych badań

Main Article Content

Mirosław Wasilewski
Agnieszka Bezat
Anna Wasilewska

Abstrakt
The aim of this papers is to assess the importance of innovation for permanent changes of the food-processing industry. The authors note that innovations determine the dynamic and directions of firm development and they are the factor of domestic and international competitiveness. Furthermore, the innovativeness leads to the increase of firm effi ciency and synergy between particular elements of the organization. Finally, the innovations shape the tastes and inclinations of consumers.The above evaluation was made on the basis of existing research outcomes for the firm innovativeness. In consequence, the authors also defined the list of potential research areas, which should be investigated in respect of changeability of the firm activity environment and consumer preferences. For this reason the authors have made the documentation study of publications, which were focused on innovativeness, modernization and economic situation of foodprocessing industry

Article Details

Jak cytować
Wasilewski, M., Bezat, A., & Wasilewska, A. (2010). Innowacyjność przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego:stan wiedzy i kierunki dalszych badań. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (82), 103–114. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2010.82.30
Bibliografia

ALFRANCA O., RAMA R., von TUNZELMANN N. 2004: Innovation spells in the multinational agri-food sector. Technovation 24. (Crossref)

BALCEROWICZ E., PĘCZKOWSKI M., WZIĄTEK-KUBIAK A. 2009: The innovation patterns of firms low and high technology manufacturing sectors in the new members states. No 309/2009, CASE - Center for Social and Economic Research, Warszawa. (Crossref)

BIELSKI I., 2007: Innowacje w kreowaniu zdolności konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Rozprawy nr 125. Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Bydgoszcz.

BURAWSKI P., LEWCZUK A., 2008: Innowacyjność małych i średnich firm agrobiznesu na obszarach wiejskich w środkowej Polsce, [w:] M. Adamowicz (red.), Innowacyjność w sektorze agrobiznesu. Tom II. Rodzaje innowacji. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

CHOLEWIAK S., 2009: Wybrane problemy z zakresu innowacyjności w przemyśle owocowo-warzywnym na przykładzie firmy HORTINO ZPOW Leżajsk sp. z o.o., [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html

COELLI T.J., RAO D.S.P, O'DONELL CH.J., BATTESE G.E., 2005: An introduction to efficiency and productivity analysis, (2nd ed.). Springer, USA.

CYREK P., CYREK M., 2009: Innowacyjność determinantą konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html

DOBIEGAŁA-KORONA B., 1996: Strategia rozwoju Polski a innowacyjność. Gospodarka Narodowa, nr 5.

DOMAGALSKA-GRĘDYS M., 2008: Uwarunkowania i czynniki kształtowania innowacyjności w organizacji na przykładzie spółdzielni, [w:] M. Adamowicz (red.), Innowacyjność w sektorze agrobiznesu. Tom II. Rodzaje innowacji. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

DRUCKER P.F., 1994: The theory of the business. Harvard Business Review.

Encyklopedia popularna PWN, Warszawa 1982.

GÓRZYŃSKI M., WOODWARD R., 2003: Innowacyjność polskiej gospodarki. Zeszyty Innowacyjne 1, CASE - Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych, Warszawa.

KASPRZYK A., 2009: Wybrane problemy z zakresu innowacyjności przemysłu zbożowomłynarskiego, [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html.

KLERKS L., LEEUWIS C., 2007: Matching demand and supply in the agricultural knowledge infrastructure: Experiences with innovation intermediaries. Food Policy 33. (Crossref)

LECHWAR M., 2009: Instytucjonalne wsparcie działań innowacyjnych agrobiznesu, [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html

ŁUNARSKI J. 1998: Zarządzanie jakością. WSIiZ, Rzeszów.

MENRAD K., 2004: Innovations in the food industry in Germany Innovations in the food industry in Germany. Research Policy 33. (Crossref)

MANUAL O., 2005: Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Wydanie III, Warszawa.

PETERS T.W., WATERMAN R.H., 1982: In Search of Excellence. Lessons from America's Best Run Companies, New York.

PIEŚNIARSKA I., 2009: Wybrane problemy z zakresu innowacyjności w piekarnictwie na przykładzie piekarni gminnej spółdzielni w Bukowsku, [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html

REMBEZA J., SEREMAK-BULGE J., 2009: Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na transmisję cen w latach 1990-2008, Raport PW Nr 131, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

SCHUMPETER J., 1960: Teoria rozwoju gospodarczego. PWN, Warszawa.

VERHEES F.J.H.M., MEULENBERG M.T.G., PENNINGS J.M.E., 2009: Performance expectations of small firms considering radical product innovation. Journal of Business Research. (Crossref)

WIERZBIŃSKI B., 2009: Transfer innowacji w zakresie zarządzania łańcuchem dostaw. [w:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, na http://www.rsi.podkarpackie.pl/praktyki/publikacje/zalesie/artykuly.html

WOŁOSZYN J., RATAJCZAK M., 2008: Innowacje produktowe w sektorze MSP w Polsce jako istotny czynnik konkurencyjności. [w:] M. Adamowicz (red.), Innowacyjność w sektorze agrobiznesu. Tom II. Rodzaje innowacji. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

ZUZEK D.K.: Instytucjonalne wspieranie działań innowacyjnych w agrobiznesie. Roczniki Naukowe SERiA, 6(5).

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
<< < 1 2 3 4 5 > >>