Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002

Main Article Content

Joanna Baran

Abstrakt
This paper explain, why a few cooperatives in Polish dairy sector are prospering well, while many others, on the same dairy market, are suffering heavy recession or going bankrupt. By the comparison of three groups of dairy cooperatives: leaders, average cooperatives and the weakest cooperatives source of the superiority of leaders have been identified. The research results show that dairy cooperatives success was connected with production scale, specialization and market power. This study allows to draw final conclusions, which may be useful for improving market position of other cooperatives – according to the benchmarking

Article Details

Jak cytować
Baran, J. (2007). Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (62), 131–142. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2007.62.10
Bibliografia

BARAN J.: Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999-2002, SGGW (niepublikowana praca magisterska), Warszawa 2006. (Crossref)

BEGG D.: Mikroekonomia, PWN, Warszawa 2000.

PENC J.: Leksykon biznesu, Placet, Warszawa 1997.

PIETRZAK M.: Efektywność ekonomiczna spółdzielni mleczarskich, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", 2004 nr 3.

PIETRZAK M.: Koncentracja produkcji jako czynnik wzrostu efektywności spółdzielni mleczarskich - w świetle doświadczeń holenderskich i polskich, Przegląd Mleczarski, 2006 nr 4.

SIUDAK M.: Zarządzanie wartością przedsiębiorstwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2001.

RAPAPORT A.: Wartość dla akcjonariuszy. Poradnik menedżera i inwestora, WIG-Press, Warszawa 1999.

URBANOWSKA-SOJKIN E.: Zarządzanie przedsiębiorstwem. Od kryzysu do sukcesu, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 1999.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.