Procesy dostosowawcze w branży mleczarskiej do warunków gospodarki rynkowej

Main Article Content

Barbara Wyrzkowska

Abstrakt
This study analyses the restructuring processes in dairy industry that have been observed in Poland since 1990 and aimed at adjustment of this sector into market economy and the European Union requirements. These are milk producers and dairy industry enterprises that were the most burdened by mentioned processes of adaptation. Having this fact recognised earlier, the part of dairy co-operatives made on their own significant efforts to re-organise the supply basis and to improve raw products' quality. In dairy sector, the considerable progress was made during the last years in respect of the situation existing in the eighties. However, dairy products market in Poland differs from this in the European Union according to some essential factors. These are in many cases very sensitive and cause some problems, which need further solutions in order Polish dairy industry could be able to cope with free market competition and reach quality standards within the European Union. The paper concludes that further development of Polish dairy sector depends on deep structural changes in agriculture and in dairy industry.

Article Details

Jak cytować
Wyrzkowska, B. (2000). Procesy dostosowawcze w branży mleczarskiej do warunków gospodarki rynkowej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (39), 115–124. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2000.39.23
Bibliografia

BRODZIŃSKI M., 1997: Przeobrażenia spółdzielczości w procesie transformacji w Polsce. Część II. W: Spółdzielczość wiejska w perspektywie integracji z Unią Europejską. SIB, s. 54-58.

GÓRSKA-WARSEWICZ W., KRAJEWSKI K., 1997: Ocena przekształceń rynkowych polskiego sektora mleczarskiego w latach 1990-1996 oraz jego szans w procesie integracji z Unią Europejską W: Agrobiznes i obszary wiejskie wobec integracji z Unią Europejską. IV Kongres, Szczecin, s. 348.

NOWAK CZ., 1998: Rynek mleka i produktów mleczarskich w procesie integracji z Unią Europejską. W: Podstawy integracji europejskiej w aspekcie rozwoju obszarów wiejskich. Część I, s. 180-182.

Rynek mleka- stan i perspektywy. Raporty Rynkowe, MRiGŻ, ARR, IERiGŻ, Warszawa 1998, s. 10-11.

SEREMAK-BULGE J., 1999: Szanse i zagrożenia rynku mleka wynikające z włączenia Polski do struktur Unii Europejskiej. Przegląd Mleczarski nr 4, s. 6-7.

SMOLEŃSKI Z., 1998: Przystosowanie polskiego mleczarstwa do warunków Unii Europejskiej. Przegląd Mleczarski nr 9, s. 272.

SMOLEŃSKI Z., 1999: Dotychczasowe przeobrażenia i perspektywy polskiego mleczarstwa. W: Postęp w technologii, technice i organizacji mleczarstwa. VII Sesja naukowa Olsztyn, s. 80-81.

ZALEWSKI A., 1998: Restrukturyzacja przemysłu mleczarskiego. Chów Bydła nr 12, s. 4-5.

ZALEWSKI A., 1998: Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa w Polsce. Chów Bydła nr 11, s. 6-7.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty