Przemiany w spożyciu żywności w okresie transformacji

Main Article Content

Janusz Kosicki
Małgorzata Kosicka

Abstrakt
The process of political and market transformation in Poland as well as associated changes in economic condition of Poland's population had considerable impact on the food consumption level and its structure. The study results for the 1989-2001 period show significant decline in consumption of some animal food products, namely milk, butler and beef. Within animal products, modest improvements were observed for poultry consumption. In the case of vegetable products, the considerable increase in consumption of fruits and fats (oils and margarines) was noted.

Article Details

Jak cytować
Kosicki, J., & Kosicka, M. (2003). Przemiany w spożyciu żywności w okresie transformacji. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (48), 79–89. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2003.48.6
Bibliografia

BERGER S. (1998): Historia nauki o żywieniu. [w:] Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego. PWN, Warszawa, s. 18-25.

CHMIELEWSKA B. (2000): Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. lERiGŻ. Studia i Monografie 97, Warszawa.

GULBICKA B. (2000): Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i Monografie, Nr 96. IERiGŻ. Warszawa.

GUTKOWSKA K., OZIMEK I., LASKOWSKI W. (2001): Uwarunkowania konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa.

JÓZWIAK W. (1998): Procesy dostosowawcze gospodarstw rolnych do zmiennej sytuacji tynkowej. Rozdz. 2. [w:] Rolnictwo polskie w okresie transformacji systemowej (1989-1997). Opracował zespół pod kier. A. Wosia. IERiGŻ. Warszawa, s. 17.

KOSICKA M. (2000): Fulfilling consumption needs of Polish households of self-employed and families living on non-earning sources. Annals of Warsaw Agricultural University. Food Technology, Nutrition and Consumer Sciences. No 22, Warsaw, p. 81-88.

KOSICKA M. (2002): Uwarunkowania poziomu zaspokojenia potrzeb gospodarstw domowych w perspektywie integracji Polski z Unią Europejską. Praca doktorska. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Warszawa.

KOSICKI J., KOSICKA M., STEC U. (2003): Obszary wiejskie w Polsce przed przystąpieniem do Unii Europejskiej. Acta Scientifica Academiae Ostroviensis - Zeszyty Naukowe WSBiP. Nr 14. Ostrowiec Świętokrzyski.

KOWRYGO B. (2000): Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. Rozprawy Naukowe i Monografie. Wydawnictwo SGGW. Warszawa.

SZNAJDER M., PRZEPIÓRA A., TRĘBACZ A. (1997): Marketing produktów rolno-spożywczych. Copyright Michał Sznajder. Poznań.

URBAN R. (1999): Rynek i przemysł spożywczy. [w:] Rynek Spożywczy w Polsce '98. Merkuriusz Polski Sp. z o.o. Warszawa, s. 17-30.

ZAJĄCZKOWSKA M., BOROWSKA A. (2001): Zmiany w spożyciu podstawowych produktów roślinnych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Wieś Jutra. Nr 10 (39). Przemysł Rolno-Spożywczy. Warszawa, s. 12-16.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.