Preferencje konsumentów na rynku żywności w Polsce w warunkach deflacji w latach 2014–2015

Main Article Content

Krystyna Świetlik


Słowa kluczowe : deflacja, ceny żywności, gospodarstwo domowe, konsumpcja żywności, wydatki na żywność
Abstrakt
Celem artykułu jest zobrazowanie oraz ocena zmian poziomu i struktury wydatków gospodarstw domowych na żywność, a także spożycia żywności w gospodarstwach domowych w warunkach deflacji w latach 2014–2015. W wyniku przeprowadzonych analiz stwierdzono, że spożycie żywności uległo dużym ilościowym i jakościowym zmianom. Wzrosły realne wydatki gospodarstw domowych na żywność, po spadkach notowanych w latach 2009–2013. Jednocześnie nastąpiło zmniejszenie wolumenu spożycia żywności, co oznacza przesunięcie preferencji konsumentów w kierunku droższego wariantu wyżywienia. Zmalał popyt gospodarstw domowych na proste, nieprzetworzone produkty spożywcze, a wzrósł – na artykuły żywnościowe wysoko przetworzone, o wyższej jakości, wygodne w użyciu, oszczędzające czas na przygotowanie posiłków, wpływające na urozmaicenie i podniesienie wartości żywieniowej diety. Znacznie wzrosły wydatki gospodarstw domowych na usługi gastronomiczne. Skala tych zjawisk wskazuje na wyraźną zmianę preferencji nabywców żywności.

Article Details

Jak cytować
Świetlik, K. (2017). Preferencje konsumentów na rynku żywności w Polsce w warunkach deflacji w latach 2014–2015. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (117), 75–92. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.117.6
Bibliografia

ALTKORN J., KRAMER T. (red.), 1998: Leksykon marketingu, PWE, Warszawa.

BACKER G.S., 1990: Ekonomiczna teoria zachowań ludzkich, PWN, Warszawa.

BEGG D., VERNASCA G., FISCHER S., RUDIGER D., 2014: Mikroekonomia, PWE, Warszawa.

BEKSIAK J. (red.), 2000: Ekonomia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

BYWALEC Cz., RUDNICKI L., 2002: Konsumpcja, PWE, Warszawa.

FAO, 2017: FAO Food Price Index, January, http://www.fao.org [dostęp: 2.02.2017].

GUS, 2009-2016a: Budżety gospodarstw domowych z lat 2009-2016, Warszawa.

GUS, 2009-2016b: Roczniki Statystyczne Rzeczypospolitej Polskiej z lat 2009-2016, Warszawa.

GUS, 2014: Budżety gospodarstw domowych w 2013 r., Warszawa. 167-169.

GUS, 2015a: Dochody i warunki życia ludności Polski (raport z badania EU-SILC 2014), Warszawa, 35.

GUS, 2015b: Koniunktura konsumencka. Grudzień 2015 r., Warszawa.

GUS, 2016: Budżety gospodarstw domowych w 2015 r., Warszawa.

KOTLER PH., 1994: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner i s-ka, Warszawa.

KOWRYGO B., 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wydaw. SGGW, Warszawa, 29.

MARCZEWSKI K. (red.), 2011: Koniunktura gospodarcza świata i Polski w latach 2009-2012, IBRKiK, Warszawa.

MYNARSKI S., 1987: Analiza rynku, PWN, Warszawa.

NASIŁOWSKI M., 2016: System rynkowy. Podstawy mikro- i makroekonomii, wyd. 7, red. nauk. M. Garbicz, Key Text, Warszawa.

OSIŃSKA M. (red.), 2007: Ekonometria współczesna, Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.

ROTHBARD MURRAY N., 2007: Ekonomia wolnego rynku, t. I, Fijor Publishing Chicago, Warszawa.

ŚWIETLIK K., 2008: Ceny żywności w procesie rynkowych przemian polskiej gospodarki (1994-2004), IERiGŻ-PIB, Studia i Monografie 141.

ŚWIETLIK K., 2009: Cenowe dylematy rynku żywnościowego w 2009 r., Przemysł Spożywczy 6, 4-8.

ŚWIETLIK K., 2013a: Konsumpcja i ceny żywności pod presją spowolnienia gospodarczego, Handel Wewnętrzny 2, 47-61.

ŚWIETLIK K., 2013b: Malejąca konsumpcja żywności, Przemysł Spożywczy 12, 6-9.

ŚWIETLIK K. (red.), 2015: Popyt na żywność. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Analizy Rynkowe 16, 37.

ŚWIETLIK K. (red.), 2016: Popyt na żywność. Stan i perspektywy, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Analizy Rynkowe 17.

The World Bank, 2014: Food Price Watch 16, February, Washington D.C.

WINNICZUK L. (red.), 1994: Mały słownik polsko-łaciński, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

ŻELAZNA K. (red.), 2002: Ekonomika konsumpcji. Elementy teorii, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.