Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych

Main Article Content

Anna Murawska


Słowa kluczowe : produkty mleczne, konsumpcja, gospodarstwo domowe, czynniki, dochody
Abstrakt
W artykule podjęto próbę określenia czynników wpływających na konsumpcję produktów mlecznych. Dodatkowo starano się określić, jaki jest obecny poziom konsumpcji produktów mlecznych i czy spożycie różni się w zależności od charakterystycznych cech gospodarstw domowych. W artykule podjęto rozważania teoretyczne oraz empiryczne. Źródłem danych były informacje pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych w Polsce. W celu dokonania opisu danych zastosowano metody statystyczną, opisową i porównawczą. Konsumpcja mleka w Polsce od wielu lat spada, rośnie spożycie jogurtów, a serów utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Nadrzędnymi czynnikami wpływającymi na poziom konsumpcji produktów mlecznych są dochody konsumentów, przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej oraz wielkość rodziny.

Article Details

Jak cytować
Murawska, A. (2017). Czynniki wpływające na konsumpcję produktów mlecznych w polskich gospodarstwach domowych. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (120), 121–132. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.43
Bibliografia

BERTRANDT J., CZAPSKI J., KORCZAK J., GAWĘCKI J., FLACZYK E., JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., WEBER M., ZIÓŁKOWSKA B. i in., 2009: Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa, [w:] J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (3),Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 119-218.

FIGIEL Sz., KOZŁOWSKI W., PILARSKI S., 2001: Marketing w agrobiznesie. Marketing produktów żywnościowych II, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.

GAWĘCKI J., WOŹNIEWICZ M., 2010: Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych. [w:] J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 342-343.

GUS, 2000-2016: Budżety gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUTKOWSKA K., OZIMEK I., 2009: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji, [w:] J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (3), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 119.

IŻŻ, 2016: Zasady prawidłowego żywienia, Warszawa, http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-żywienia [dostęp: 11.04.2017].

JAROSZ M., RESPONDEK W., WOLNICKA K., SAJÓR I., WIERZEJSKA R., 2012: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej, [w:] M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, POLHEALTH, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 157.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., 2004: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

LASKOWSKI W., 2008: Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (67), 5-14.

PFPŻ, 2016: Produkty mleczne, Wydawnictwo Polskiej Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, Warszawa, http://www.pfpz.pl/index/?id=7b780be82755701 ccc69c82a3e656375 [dostęp: 11.04.2017].

Portal Spożywczy, 2016: Konsumpcja mleka i nabiału w Polsce - raport, http://www.portalspozywczy.pl/raporty/konsumpcja-mleka-i-nabialu-w-polsce-raport,1291950.html [dostęp: 28.04.2017].

ROGALSKA-NIEDŹWIEDŹ M., CHARZEWSKA J., 2008: Mleko i przetwory mleczne niezbędne w codziennej diecie dzieci w wieku szkolnym, [w:] M. Jarosz (red.), Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa, 107.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.