DETERMINANTS AFFECTING THE CONSUMPTION OF DAIRY PRODUCTS IN POLISH HOUSEHOLDS

Main Article Content

Anna Murawska


Keywords : dairy products, consumption, household, factors, income
Abstract
The article attempts to identify factors influencing the consumption of dairy products. In addition, efforts were made to determine the current level of consumption of dairy products and whether the consumption differs depending on the characteristics of the households. Theoretical and empirical considerations were taken into account. The source of data was the information from the research of household budgets in Poland. A statistical, descriptive and comparative method was used to describe the data. For a number of years, the consumption of milk in Poland has been decreasing, the consumption of yoghurts has increased, and the cheese is on a similar level. The main factors influencing the level of consumption of dairy products are consumer income, socio-economic membership and family size.

Article Details

How to Cite
Murawska, A. (2017). DETERMINANTS AFFECTING THE CONSUMPTION OF DAIRY PRODUCTS IN POLISH HOUSEHOLDS. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (120), 121–132. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.120.43
References

BERTRANDT J., CZAPSKI J., KORCZAK J., GAWĘCKI J., FLACZYK E., JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., WEBER M., ZIÓŁKOWSKA B. i in., 2009: Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa, [w:] J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (3),Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 119-218.

FIGIEL Sz., KOZŁOWSKI W., PILARSKI S., 2001: Marketing w agrobiznesie. Marketing produktów żywnościowych II, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.

GAWĘCKI J., WOŹNIEWICZ M., 2010: Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych. [w:] J. Gawęcki (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 342-343.

GUS, 2000-2016: Budżety gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUTKOWSKA K., OZIMEK I., 2009: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji, [w:] J. Gawęcki, W. Roszkowski (red.), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (3), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 119.

IŻŻ, 2016: Zasady prawidłowego żywienia, Warszawa, http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-żywienia [dostęp: 11.04.2017].

JAROSZ M., RESPONDEK W., WOLNICKA K., SAJÓR I., WIERZEJSKA R., 2012: Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej, [w:] M. Jarosz (red.), Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, POLHEALTH, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 157.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., 2004: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

LASKOWSKI W., 2008: Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (67), 5-14.

PFPŻ, 2016: Produkty mleczne, Wydawnictwo Polskiej Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, Warszawa, http://www.pfpz.pl/index/?id=7b780be82755701 ccc69c82a3e656375 [dostęp: 11.04.2017].

Portal Spożywczy, 2016: Konsumpcja mleka i nabiału w Polsce - raport, http://www.portalspozywczy.pl/raporty/konsumpcja-mleka-i-nabialu-w-polsce-raport,1291950.html [dostęp: 28.04.2017].

ROGALSKA-NIEDŹWIEDŹ M., CHARZEWSKA J., 2008: Mleko i przetwory mleczne niezbędne w codziennej diecie dzieci w wieku szkolnym, [w:] M. Jarosz (red.), Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa, 107.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.