Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach Unii Europejskiej

Main Article Content

Karolina Pawlak

Abstrakt
The aim of the paper is to present food situation and assess the range of food security in the European Union countries. The analysis was conducted both at national and at the household level. It was proved that nationally, in all EU countries minimum daily energy requirement was met with a surplus, but at the microeconomic level, difficulties in ensuring food security appeared in almost 9% of households in the EU-27 and even 20% of households in the EU-12. The prevalence of food insecurity varied depending on the size of the household.

Article Details

Jak cytować
Pawlak, K. (2012). Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (98), 39–51. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2012.98.65
Bibliografia

COLEMAN-JENSEN A., NORD M., ANDREWS M., CARLSON S. 2011: Household Food Security in the United States in 2010, Economic Research Report No. 125, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C. (Crossref)

DEC M., PAWLAK K., POCZTA W. 2008: Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata, "Wieś i Rolnictwo", nr 2 (139), s. 9-25. (Crossref)

DOWD D. 2009: Inequality and the Global Economic Crisis, Pluto Press, London, New York.

FLIS K., KONASZEWSKA W. 1986: Podstawy żywienia człowieka, WSiP, Warszawa.

FOSTER P., LEATHERS H.D. 1999: The World Food Problem. Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World, Lynne Rienner Publishers, Boulder, London. (Crossref)

GULBICKA B. 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się, Raport Programu Wieloletniego 2005-2009, nr 124, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/setupModifyTableLayout.do, Income, Social Inclusion and Living Conditions Database, data dostępu: 01.07.2010.

http://faostat.fao.org/site/550/default.aspx#ancor, Population, Annual Time Series, data dostępu: 01.07.2012.

http://www.fao.org/economic/ess/ess-fs/fs-data/ess-fadata/en/, Food Security Data and Definitions, data dostępu: 01.07.2012.

KNUTSON R.D., PENN J.B., BOEHM W.T. 1995: Agricultural and Food Policy, Prentice Hall Education, Career & Technology, Englewood Cliffs.

MALTHUS T.R. 1798: An Essay on the Principle of Population, As It Affects the Future Improvement of Society, Printed for J. Johnson, London.

MAŁYSZ J. 1991: Bezpieczeństwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości, PWN, Warszawa.

MAŁYSZ J. 2009: Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego, [w:] Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, S. Kowalczyk (red.), Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.

NORD M. 2009: Food Insecurity in Households with Children. Prevalence, Severity and Household Characteristics, United States Department of Agriculture, Economic Research Service, Washington D.C.

PAWLAK K. 2011: Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstw domowych w USA, "Wieś i Rolnictwo", nr 3 (152), s. 67-83.

RUNGE C.H., SENAUER B., PARDEY P.G., ROSEGRANT M.W. 2003: Ending Hunger in Our Lifetime. Food Security and Globalization, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, London.

SMITH K. 1951: The Malthusian Controversy, Routledge & Kegan Paul, London.

The State of Food and Agriculture 2006, FAO, Rzym.

The State of Food Insecurity in the World.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty