Main Article Content
The purpose of our work was to evaluate changes in food self-supply in various socio-economic groups of the Polish population during the first years of economic transformation /1989-1993/ as compared to 1988. Statistical data on the consumption of 65 food items and the amount of food gat from self-supply was obtained from household budget surveys carried out by the Central Statistical Office /GUS/. The data was aggregated into 14 food groups and converted into energy and selected nutrients /protein, fat, carbohydrates, calcium, iron, vitamins: A, B1, B2, C. It has been noted that in the period under study, in all types of households, the self-supply of cheeses increased significantly, whereas of cereal products, it rose to a lower degree. In rural households the self-supply of butter, vegetables, vegetable fats went up while the self-supply of meat, anima! fats, eggs and legumes dropped. In urban households, the self-supply of vegetables and butter fell but grew in the case of milk. Market reforms in the food economy affected the increase in self-supply of nutrients and energy in all types of households. The highest level of self-supply was noted in 1990 /whereas in 1989 in the households of pensioners and the retired/. In 1993, as compared to 1988, the level of consumption of self-supplied carbohydrates and vitamin B1 was higher in all groups of households.
Article Details
BERGER S., KONOPKA J., KOWRYGO B., LUDWICKA M., PLEWA J., ŚWISTAK E.: Ocena spożycia żywności w Polsce w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej (maszynopis powielony). IŻCz SGGW, Warszawa 1992.
BERGER S., KOWRYGO B. LEWANDOWSKA G., LUDWICKA M. SAWICKA B., ŚWISTAK E., TARTAS M.: Spożycie żywności w gospodarstwach pracowniczych i chłopskich ze szczególnym uwzględnieniem samozaopatrzenia w latach 1984 i 1987 (maszynopis powielony, KZL, 76/87/88/89), IŻCz SGGW, Warszawa 1989.
BERGER S., KOWRYGO B., LUDWICKA M., SAWICKA B., ŚWISTAK E., TARTAS M.: Ocena wpływu urynkowienia gospodarki żywnościowej na kształtowanie się samozaopatrzenia w żywność [W:] Wpływ urynkowienia na zmiany w spożyciu żywności i ich konsekwencje w stanie odżywienia. PTTZ, nr 1, Warszawa 1991.
Nie publikowane dane budżetowe GUS z lat 1987-1993.
ŚWIĘTOCHOWSKA M.: Ewolucja spożycia żywności na wsi. PAN, IRWiR, Warszawa 1979.
Downloads
- Ewa Świstak, Wacław Laskowski, Zmiany wzorca konsumpcji żywności na wsi i ich uwarunkowania , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 114 (2016)
- Ewa Świstak, Monika Świątkowska, Oferta gastronomiczna hoteli warszawskich w ocenie ich gości , Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej: Nr 120 (2017)