Konkurencyjność gospodarstw rolnych na przykładzie regionu "Czarnych Kujaw" w perspektywie integracji z UE

Main Article Content

Sławomir Straszewski

Abstrakt

Konkurencyjność gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej wynika z realizacji działań WPR. Analiza niektórych wskaźników konkurencyjności wskazuje, że na terenie „Czarnych Kujaw” towarami konkurencyjnymi są zboża i nasiona oleiste, natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego i buraki cukrowe nie są konkurencyjne. Zaproponowane kryteria uznania gospodarstwa za konkurencyjne, w myśl „europejskiego modelu rolnictwa”, spełniają gospodarstwa o mieszanej produkcji roślinnej, trzody chlewnej i mleczarstwa, natomiast gospodarstwa mieszane tych wymagań nie są w stanie spełnić. Z punktu dalszego zwiększania konkurencyjności gospodarstw w rozpatrywanym regionie najkorzystniejsza będzie szybka integracja z UE przy pełnym wdrożeniu działań WPR.

Article Details

Jak cytować
Straszewski, S. (2001). Konkurencyjność gospodarstw rolnych na przykładzie regionu "Czarnych Kujaw" w perspektywie integracji z UE. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (44), 111–121. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2001.44.25
Bibliografia

Komisja Europejska. Agenda 2000 - Bruksela 1996.

MAJEWSKI E., DALTON G., 2000. Praca zbiorowa: Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW - Centrum Naukowo-Wdrożeniowe.

Praca zbiorowa, 1993: Encyklopedia powszechna PWN.

STRASZEWSKI S., 1997: Próba określenia typu gospodarstwa rolniczego na podstawie struktury sumy nadwyżek standardowych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 7/97. IERiGŻ.

STRASZEWSKI S., 1999, 2000. Prezentacje na seminariach doktoranckich - materiały nie publikowane.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.