Farmers organizing into groups and producer organizations in the area of agriculture

Main Article Content

Krystyna Krzyżanowska


Keywords : agricultural producer groups, fruit and vegetables producer groups and organizations, agriculture
Abstract
The aim of the study was to identify the state and regional diversification of producers’ integration in the agricultural sector, the preferences for the choice of legal forms of companies as well as to present the scope of financial suport granted from national and European funds, and the possibility of financial support in the 2014–2020 perspective. According to the analysis, as of June 30, 2017, financial support for agricultural producer groups was only PLN 882.7 million and for fruit and vegetable producer groups / organizations PLN 7.8 billion, including 98.7% pre-approved groups of fruit and vegetable producers. In the new financial perspective for 2014–2020, agricultural producer groups established in the category of live poultry, meat and edible offal are excluded from financial support, while aid in the fruit and vegetable sector can only be provided to recognized producer organizations for co-financing of the operational fund.

Article Details

How to Cite
Krzyżanowska, K. (2017). Farmers organizing into groups and producer organizations in the area of agriculture. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (119), 141–153. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2017.119.30
References

BAER-NAWROCKA A., POCZTA W., 2014: Przemiany w rolnictwie, [w:] Polska wieś 2014. Raport o stanie wsi, Wydawnictwo Scholar, Warszawa, 99.

BRODZIŃSKA K., 2009: Dynamika powstawania i zakres działalności grup producentów rolnych w Polsce, [w:] S. Zawisza (red.)Rozwój przedsiębiorczości i zespołowej działalności gospodarczej w rolnictwie w świetle integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 159.

CHLEBICKA A., 2017: Organizacje producenckie we Wspólnej Polityce Rolnej - przesłanki tworzenia i ewaluacja wsparcia, [w:] A. Chlebicka (red.), Integracja europejska jako determinanta polityki wiejskiej. Aspekty ekonomiczne, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, Warszawa, 226.

DEMBEK W., PIÓRKOWSKI H., ZIĘTARA W., 2015: Konkurencyjność polskiego rolnictwa a stan i potencjalne zmiany środowiska przyrodniczego obszarów wiejskich, [w:] E.K. Chyłek, M. Pietras (red.), Badania naukowe w procesie kształtowania polskiej wizji Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej Polityki Rybackiej, Wydawnictwo Pascal sp. z o.o., Warszawa, 197.

Informator Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych 2017: Stan zorganizowania grup producentów rolnych w Polsce, nr 1.

KRZYŻANOWSKA K., 2003a: Przedsiębiorczość zespołowa rolników i jej uwarunkowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 12.

KRZYŻANOWSKA K., 2003b: Stan i kierunki rozwoju rolniczych grup producenckich w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (48).

KRZYŻANOWSKA K., 2016: Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania innowacji w zespołowym działaniu w rolnictwie, Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.

OLSZAŃSKA A., 2014: Procesy integracyjne w agrobiznesie, [w:] S. Urban red., Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 229.

Sprawozdanie z działalności Agencji Rynku Rolnego w 2016 r., Warszawa 2017.

TRAJER M., KRZYŻANOWSKA K., 2014: Tendencje zmian na rynku mleka i możliwości współdziałania rolników w grupach, Roczniki Naukowe SERiA, 16(4).

www.arr.gov.pl/data/02100/rejestr_prezesa_arr_26022016.pdf (dostęp: 23.09.201).

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.