Common belief on selected food consumption behaviors in the opinion of consumers 65+

Main Article Content

Agnieszka Rybowska


Keywords : older consumers, stereotypes, food consumption behavior, nutrition
Abstract
Consumers making purchasing decisions are often guided not by the latest knowledge, but rooted in their consciousness beliefs that deny this knowledge. The aim of this study was to determine the effect of common beliefs functioning in society, affecting food consumption behavior of elderly people. The study was conducted in a group of 160 seniors from conurbation of Gdańsk, Gdynia and Sopot. It has been shown that seniors agree with many stereotypes, and their eating behavior often corresponds with their convictions.

Article Details

How to Cite
Rybowska, A. (2016). Common belief on selected food consumption behaviors in the opinion of consumers 65+. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika I Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (114), 45–55. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2016.114.19
References

BABICZ-ZIELIŃSKA E.: Jakość żywności w ocenie konsumenckiej. Gdańskie Towarzystwo Naukowe, Gdańsk 2006.

CHLEWIŃSKI Z., KURCZ I.: Stereotypy i uprzedzenia, PAN, Warszawa 1992.

HALICKI J.: Potoczne definicje pomyślnego starzenia się, [w:] Pomyślne starzenie się w perspektywie nauk społecznych i humanistycznych, red. J.T. Kowaleski i P. Szukalski, Zakład Demografii i Gerontologii Społecznej UŁ, Łódź 2008.

JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M.: Stereotypy w myśleniu o żywności w kontekście jej wpływu na masę ciała, Roczn. PZH, 58, nr 2, 2007.

KHAN M.A.: Evaluation of food selection patterns and preferences. CRS Critical Review of Food Science and Nutrition 15, 1981.

KOPALIŃSKI W.: Słownik wyrazów obcych, Wyd. Świat Książki, Warszawa 2000. Mały rocznik statystyczny Polski, GUS, Warszawa 2015.

PIÓRECKA B.: Zasady żywienia osób starszych, http://dieta.mp.pl

RYBOWSKA A.: Mity i stereotypy żywieniowe, Zeszyty Naukowe AM, Gdynia 2014.

RYBOWSKA A.: Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów, Probl. Higieny i Epidemiologii 94 (3) 2013.

SHEPHERD R.: Dietary salt intake. Nutrition and Food Sciences 96, 1985.

YOSHIDA M.: Studies in the psychometric classification of odour. Japanese Psychological Research 6, 111, 1964.

ZIELIŃSKA-WIĘCZKOWSKA H., KĘDZIORA-KORNATOWSKA K., KORNATOWSKI T.: Starość jako wyzwanie, Gerontologia Polska, t. 16, nr 3, 2008.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.